Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

От 5 до 90% смъртност на пчелни семейства отчитат стопани от област Добрич

Пчелари от област Добрич се оплакват от голяма смъртност при пчелните семейства. Подмор се наблюдава в много пчелини от декември месец насам.

„Колеги сигнализират, че всяка седмица имат паднали семейства. Процентът е различен, но средно е около 30%, а има колеги в областта с 90% загуби. Единици са пчеларите, които са с минимални жертви, сподели за Про Нюз Добрич Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела“ в Добрич. При него от 60 кошера около една трета са отпаднали. Пчелар от добричко село съобщи за 5% смъртност на пчелните му семейства.

Смъртността беше много голяма при на цъфтежа на слънчогледа и това не е нормално, загубите ни са огромни, казват пчелари от Добричко. Според тях това се случва заради използването на пестициди. „При нас по-голямата част от семействата се зазимяват на слънчогледов мед – това е последната голяма паша. И всички пестициди, използвани в интензивното отглеждане на слънчогледа, влизат в семействата“, коментира Георгиев.

Може ли некачествени медикаменти за пчели да са причина за подмора? Според Георгиев е възможно да има такива препарати. Може и да има резистентност към някоя част от препарата. „Практиката нас ни научи с времето да не разчитаме само на едно средство, задължително се ползват медикаменти с две различни активни съставки. Голяма част от колегите ползват и биологични методи, даже преди указаните срокове, защото климатът се променя и сроковете, които по принцип производителите на препарати указват, се променят. Ние се стараем да сме в крак с тези тенденции, за да си запазим семействата здрави. За зимна смъртност обикновено говорим около месец март, когато се вижда реалната картинка. А тази година, след като е толкова голяма през януари, не знаем до март какво ще се случи“, посочи пчеларят.

По думите му тази година в сравнение с миналата има по-голяма смъртност. Преди две години също имаше голям подмор в началото на цъфтежа на слънчогледа, а стопаните коментираха, че огромна част от пчеларите са се отказали от бизнеса.

Осите също нападат запасите на пчелните семействата в този период и ги карат да се охраняват и да бъдат активни. Пчеларите казват, че ако е студено оттук насетне е лошо, защото повечето семейства са започнали да подменят зимните пчели, а пролетните се раждат с къс живот и ако хване лоша зима загубите ще бъдат още по-големи.

Мирослав Колев от Тервел също има подмор - около 40% от 160-те му кошера са отпаднали. Според него главната причина са пестицидите, използвани при цъфтежа на слънчогледа. Миналата година той пак е имал голяма смъртност в пчелина си.

Припомняме, че два неоникотиноидни препарата са с дерогация, те бяха разрешени за ползване тази година от земеделците само при царевицата и само в Северна България, заради вредителите по тази култура. Пчеларите обаче се притесняват, че няма да има контрол при използването им. 

c