Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Граждани отдадоха почит и поднесоха цветя на паметниците в Добрич

Граждани отдадоха почит и поднесоха цветя по случай 145 години от освобождението на Добрич от османско владичество

През целия ден граждани и общественици в Добрич имаха възможност да отдадат почит на загиналите за освобождението на Добрич от османско владичество.

Добрич отбелязва 145 години от Освобождението си от османско робство

Сред почетните паметници, събрали в себе си историята на Добруджа бяха тези на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Иван хаджиВълков,  Ф. М. Достоевски,  Алея на опълченците във Военно гробище музей, Паметник на победата (паметник на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман), Паметник-костница на загинали руски войници и офицери по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г., Паметник на 122-ма незнайни руски воини и офицери /до костницата на руските воини/

През целия ден във Военно гробище-музей бе Ден на отворени врати. В църковния храм ” Свети Георги” в Добрич десетки сведоха глава и се помолиха.

Добрич е освобождаван пет пъти от османско робство по време на руско-турските войни

Град Добрич добива своята свобода по време на третия етап на руско-турската война от 1877-1878 г., който започва след падането на Плевен и се характеризира с всеобщо настъпление на руската армия – на 27 януари Долнодунавският отряд на ген. Аполон Ернестович Цимерман влиза в Добрич.

Честването на 145 години от освобождението на Добрич без общоградско поклонение

Паметен знак в Добрич увековечава подвига на воините от Долнодунавския отряд на ген. Цимерман, който включва Московски, Бутирски, Тарутински и Тилски пехотни полкове, Кинбурски, Хусарски и Белоруски конни полкове, 15-ти, 16-ти, 17-ти и 18-ти казашки полкове, 17-ти и 18-ти артилерийски бригади, 4-ти, 11-ти, 16-ти и 17-ти Донски казашки конно-артилерийски батареи и рота от 5-ти сапьорски батальон.

c