Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Галина Дурмушлийска и Добрин Добрев представиха в Добрич „Песни, музика… и две книги“

Народната певица и почетен гражданин на Добрич Галина Дурмушлийска представи своята първа авторска книга „За песните на моята душа“. Народният певец от Добрич, който живее и работи в Кипър, Добрин Добрев пък представи книгата си „Разпалени въглени“.

Галина Дурмушлийска издава първата си авторска биографична книга „За песните на моята душа“ през месец май 2022 година с клеймото на Издателство „Мартине“ на добричлията Николай Мирчев. Тя е замислена отдавна, а процесът на създаването й продължил няколко години.

Галина Дурмушлийска сподели, че именно Николай Мирчев я съветва да включи нейното родно село Ведрина в книгата. Днес в публиката бе и кметът на с. Ведрина Красимира и нейната майка, която е скъп приятел на Галя Дурмушлийска.

Първата книга на Галина Дурмушлийска „За песните на моята душа“ е „красива приказка за музиката и за едно поколение, чиито песни ще останат завинаги в златния фонд на БНР“. Тя е автобиографична и съдържа истории от ранното ѝ детство до днес, включително и от периода ѝ в Холандия, където създава хор „Чубрица“. В книгата на Дурмушлийска са включени още песни от родното ѝ село Ведрина, от Южна и Северна Добруджа, спомени за 4 певици, които са оказали силно влияние върху нея, както и разкази на колеги и приятели, много снимки, включително и обложките на всички издадени касети и албуми. „Изпяла съм много песни, които съм научила или са ми дали, но не съм пяла нищо без то да мине през душата ми“, споделя авторката.

С новата си книга „Разпалени въглени. Спомени. Разкази. Публицистика“ ни зарадва и добруджанският певец Добрин Добрев. „Това не е мемоарна литература. Не е и изповед. В тези страници събрах преклонението и обичта си към хората, за които пиша в тях – певци, писатели, поети. Те го заслужават с духовния си и богат жизнен път, посветили се докрай на България. Някой от тях ги няма, но аз живях с тях, учих се, възхищавах им се… и ги запазих в сърцето си. Много от страниците са посветени на моята учителка Верка Сидерова – съдбоносна се оказа срещата ми с нея. Добруджа, за която един живот пеем и говорим непрестанно, присъства в цялата книга и няма как да е иначе. Десетилетия съм откъснат от нея, но сънищата ми са там и все я виждам пролетна, когато класят житата и цъфтят маковете. Моята Добруджа“.

“Това не е мемоарна литература. Не е и изповед. В тези страници събрах преклонението и обичта си към хората, за които пиша в тях – певци, писатели, поети. Те го заслужават с духовния си и богат жизнен път, посветили се докрай на България,” пише Добрин Добрев в своята книга „Разпалени въглени“.

Публиката в залата на Младежкия център "Захари Стоянов" се наслади на живите изпълнения на Галина Дурмушлийска и Добрин Добрев. В музикалната част се включи гост музикантът от Сливен Цветан Цонев (акордеон), учител и диригент на оркестъра на Националното училище по фолклорни изкуства “Филип Кутев” в Котел, преподавател в колежа град Твърдица в Молдова, понастоящем корепетитор в Ансамбъла за народни песни и танци в Сливен. На сцената свири и добричлията Христо Христов (кавал), който дълги години завежда Дирекция “Култура” към Община Генерал Тошево и понастоящем е преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” в Добрич.

smart
c