Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Един от последните евреи в Добрич: Холокостът не трябва да се забравя

В деня, в който отдаваме почит на жертвите на Холокоста – деня, в който червената армия влиза в концентрационния лагер Аушвиц в Полша, ви срещаме с един от малкото останали евреи в град Добрич.

Златко Тодоров е сомелиер в “Къщата на виното”. Днес той отдава почит на онези “обикновени хора, които са умирали по фронтовете” и призовава всеки да го направи.

По думите му трябва да се прави разлика между всички онези войници, които са загинали по фронтовете на всяка война, включително и Втората световна война, и политическите ръководства, които ръководят войните.

Приемствеността изчезва и паметта се изтрива. Дискриминацията се увеличава и има опасност да се повтарят събития от миналото. Трябва да помним, защото, за съжаление, нещата се повтарят отначало. След приключване на Първатата световна война е заложена Вторатата световна война”, споделя Златко Тодоров.

В образователната система и в медиите трябва да се проповядва приемственост. Холокостът не трябва да се забравя, допълва Златко.

Иван Петков помни, как пред сладкарница в тогавашния Добрич е имало табела, указваща, че е забранено за кучета и евреи

Докато провеждаме разговора със Златко във Винената къща към него се включва и 87-годишният Иван Петков, роден в тогавашното село, а днес квартал "Рилци". В началото на Втората световна война той е едва на 6 години, но добре помни как пред сладкарница, намирала се на днешното кръстовище на ул. "Георги Кирков" с ул. "Страцин" на черна табела със жълти знаци е било обозначено, че е забранено влизането на кучета и евреи.

Помни и за мащабно изселване на евреи, но това е по времето, когато вече е създадена държавата Израел.

Роденият през 1936 г. Иван е сигурен, че по времето на Втората световна война е имало евреи, които са били репатрирани в Германия, по улиците те се разхождали, белязани със жълта лента.

Бившата Синагога в Добрич, която днес е дом на хор "Маестро Захари Медникаров"

Аз съм от децата на тези евреи, които са спасени от България по времето на Втората световна война. Предадената ми памет е много важна и много силна за мен. Законът за защита на нацията, който приема българската държава тогава, лишава баба ми и дядо ми от работа и от удобството на дома им, майка ми – да продължи образованието си,” сподели главният редактор на вестник „Еврейски вести“ Михайлина Павлова по време на проведената в Израел годишна среща на българските медии, организирана от БТА.

Михайлина Павлова, която е наследник на изселени от Добрич евреи, отбелязва, че ако искаме да говорим за изключителността на България по време на Втората световна война и спасението на българските евреи, не можем да не говорим за страданието им открито.

Родителите на Михайлина са от еврейския квартал в Добрич по време на Втората световна война, който по време на войната се превръща в гето. Семейството ѝ е било заклеймено с жълтата звезда на ревера, а имената им са сменени, за да няма съмнение, че става дума за евреи. “Изселени са като всички софийски евреи и евреите от големите градове”. В еврейския квартал в Добрич се спазвал стриктен вечерен час само за евреи. Това се е случвало и в други градове, разказа тя по време на срещата през ноември 2022 година.

c