Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Добрич отбелязва 145 години от Освобождението си от османско робство

В църковния храм " Свети Георги" в Добрич десетки сведоха глава и се помолиха. Днес се навършват 145 години от освобождението на Добрич от османско владичество.

На благодарствения молебен присъстваха Атанас Дучев, зам.-областен управител на област Добрич, Нивелин Радичков, председател на Общински съвет Добрич, заместник-кметовете д-р Емилия Баева, Росица Йорданова, Елка Димова, инж. Пенчо Керванов, ученици, граждани и общественици от град Добрич.

Добрич е освобождаван пет пъти от османско робство по време на руско-турските войни

Град Добрич добива своята свобода по време на третия етап на руско-турската война от 1877-1878 г., който започва след падането на Плевен и се характеризира с всеобщо настъпление на руската армия – на 27 януари Долнодунавският отряд на ген. Аполон Ернестович Цимерман влиза в Добрич.

Честването на 145 години от освобождението на Добрич без общоградско поклонение

Паметен знак в Добрич увековечава подвига на воините от Долнодунавския отряд на ген. Цимерман, който включва Московски, Бутирски, Тарутински и Тилски пехотни полкове, Кинбурски, Хусарски и Белоруски конни полкове, 15-ти, 16-ти, 17-ти и 18-ти казашки полкове, 17-ти и 18-ти артилерийски бригади, 4-ти, 11-ти, 16-ти и 17-ти Донски казашки конно-артилерийски батареи и рота от 5-ти сапьорски батальон.

c