Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Честването на 145 години от освобождението на Добрич без общоградско поклонение

„Община Добрич не е изолиран случай и се съобразява с международната обстановка“, това отговориха от общинската администрация на въпроса ни каква е причината честването на 145-годишнината от освобождаването на Добрич тази година да е без общоградско поклонение и дали този факт е свързан с войната на Русия срещу Украйна.

Програмата за честването на 145-годишнината от освобождаването на Добрич от османско владичество включва благодарствен молебен за всички герои, паднали за Свободата на Добрич, Ден на отворените врати във Военно гробище музей. През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на  паметниците на: Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Иван хаджи Вълков,  Ф. М. Достоевски,  Алея на опълченците във Военно гробище музей, Паметник на победата (паметник на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман), Паметник-костница на загинали руски войници и офицери по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г., Паметник на 122-ма незнайни руски воини и офицери /до костницата на руските воини/.

27 януари – 145 години от освобождението на Добрич от османско владичество

10.00 ч.
Място: Храм „Св. Георги“
Благодарствен молебен
Организатор: Община град Добрич, Архиерейско наместничество – Добрич

09.00 ч. – 16.00 ч.
Място: Военно гробище музей
Ден на отворени врати
Организатор: Регионален исторически музей – Добрич

14.00 ч.
Място: Младежки център – Добрич, Зала 3
Отборна игра „Цената на Свободата“ с участието на ученици от СУ „Любен Каравелов“
Организатор: Младежки център – Добрич

27 януари – 145 години от освобождението на Добрич от османско владичество
през целия ден
Поднасяне цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Иван хаджи Вълков, Ф. М. Достоевски, Алея на опълченците във Военно гробище музей, Паметник на победата (паметник на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман), Паметник-костница на загинали руски войници и офицери по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г., Паметник на 122-ма незнайни руски воини и офицери /до костницата на руските воини/

c