Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Художник и 3-годишни деца подредиха изложба „Обмен на енергии“ в Добрич

Изложба „Обмен на енергии“ на художника Николай Тодоров и възпитаници на детска градина № 12 „Щурче“ в Добрич беше открита тази вечер в Общинския младежки център.

Картините са създадени по време на творческа лаборатория, в която именитият художник работи заедно с 3-годишни деца. Тя се осъществи по проект, финансиран от фонд „Култура“.

Това е експеримент на обмен на енергии, при който Николай Тодоров черпи от чистата детска енергия, а те са нарисували слънцето и света, в който живеят, такива каквито са в тяхното въображение.

От създадените изображения Николай Тодоров е сътворил композиция, в която са вплетени техните знакови рисунки със силно първично излъчване. Взаимодействайки с неговата творческа енергия се е получило едно произведение на съвременното изкуство – „Слънчев свят“, релефна картина с размери 120х200 см, изпълнена в уникална авторска смесена техника върху платно.

В резултат на дългогодишната му работа с древните знаци, силно заредени с първична енергия, които използва в картините си, той стига до заключението, че детските изображения носят същата първична енергия. Тази графична изчистеност е в паралел с първичните знаци, създадени преди хиляди години. И така в него се появява намерението да осъществи този уникален проект.

Съавтори на картината „Слънчев свят“ са малките Габи Атанасова, Десислава Стоянова, Даниел Николов, Йоана Димитрова, Йоана Иванова и Карина Богоева.

Снимки: Община град Добрич

c