Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Заболеваемостта от грип в област Добрич продължава да е висока

Нивото на заболеваемост в област Добрич продължава да е високо и е над средното за страната. Това сочат данните на Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ в България към Национален център по заразни и паразитни болести.

Данните за третата седмица на 2023 година сочат, че болни са 208,15 на 10 000 души. Най-много са болните при най-малките деца - 766.67 на 10 000. Следват децата на възраст 4-15 години. При тях заболеваемостта е 664.99 на 10 000 души.

Най-малко боледуват най-възрастните – над 65 години.

Област Добрич е в грипна епидемия до 25 януари, като учебният процес е преустановен до същата дата.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

c