Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Църквата отдава почит на Света Ксения Римлянка

На 24 януари църквата почита паметта на преподобна Ксения Римлянка. Светското й име било Евсевия, т.е. благочестива. От детството до смъртта й нейният живот отразявал даденото й по рождение име. Цялата и душа била устремена към Господа.

Преп. Ксения Римлянка живяла през V век и била дъщеря на сенатор. Родила се в Рим в богато и знатно семейство. Отрасла без никакви лишения, обградена с грижи и удобства, но душата и не се привързала към нищо земно. Нейните родители я сгодили за един велможа и сенатор. Времето на сватбата наближавало, а никой не подозирал каква буря се разраствала в душата на кротката Евсевия. Тя усърдно се молела да съумее да запази свещения си обет за целомъдрие и накрая взела тежкото, но единствено възможно решение да напусне дома си и завинаги да скъса със суетния живот на римската аристокрация, към която се числяла.

Нейните верни две слугини тръгнали с нея и останали с нея до края на живота и. За да скъса напълно с предишната си самоличност, преподобната сменила името си на Ксения, което значи странница.

Тя била решила да посвети живота си на Исус Христос, и се установила се на остров Коа. Там наела бедна къща и помолила да я наричат Ксения (странница, чужденка). По-късно била посветена за дякониса. Тя водила възвишен живот. Колкото била строга към себе си, толкова била милосърдна и нежна към своите сестри.

Имен ден днес празнуват Ксения, Аксения, Аксиния и Оксана.

c