Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Автоексперти от Добрич за това как да сме сигурни на пътя през зимата

Първите катастрофи заради зимните условия вече са факт, имаше и задръствания. Вече сме на прага на зимата, но какво трябва да имаме в колата, какво трябва да е състоянието й, за какво да внимаваме през зимните месеци?

Ето какво съветват автомобилни експерти от Добрич

Гумите: Едно от най-важните неща през зимните месеци е да имаме поставени правилните гуми. По закон от 15 ноември би трябвало всички автомобили в движение да са оборудвани с гуми с дълбочина на грайфера минимум 4 милиметра на задвижващите колела. Изисквания по закон за типа на гумата, както и за незадвижващите колела, няма.

Много шофьори избират да карат на изискуемия минимум, което според Момчил Радичков, автомобилен експерт в Добрич, може да доведе до проблеми на пътя. Под 7 градуса каучукът при летните гуми се втвърдява и има опасност колата да стане неуправляема при зимни условия, увеличава се и спирачният път.

Всяка година на пазара се въвеждат нови модели гуми, като всеки по-нов модел е адаптиран за актуалните условия и в час с новите тенденции за безопасност, които институтите по света развиват.

Най-сигурен автомобилът е с нови гуми, като тогава се усеща и промяната. Колата става по-лесна за управление и доста по сигурна на пътя. Разбира се, каквито и да са гумите, най-важно е водачът да има натрупан опит.

Експертът препоръчва да не се следи единствено дебелината на грайфера, а да се поставят гуми, направени от подходящите материали. Важно е условията, в които се съхраняват свалените гуми, да са подходящи – да не е много топло или студено в помещението.

https://pronewsdobrich.bg/2023/01/16/chastichni-zaledyavania-po-patishtata-v-oblast-dobrich-prichiniha-katastrofi/?fbclid=IwAR3E0A5Q2DTAMzARwwru_pwgI8srsBiJb1UQQYWPsNIqLlDjYGgQcGNIGYM

Акумулатор: Друга важна част от поддръжката на автомобила е акумулаторът. Той подава електричество до важните системи и се зарежда от движението му. Когато един акумулатор се използва на по-дълги отсечки, той се зарежда повече.

Препоръките на експертите са, без значение как се експлоатира, батерията да се зарежда напълно поне веднъж в годината, като правилото е при по-малките акумулатори - около 60 ампера, да се зарежда 12 часа, а ако е по-голям - около 100 ампера, се зарежда между 12 и 18 часа.

Битува мнение, че, когато акумулаторът се изтощи напълно, то той вече е компрометиран и трябва да се смени. Тези твърдения често идват като съвет от хора, които имат интерес да продават повече акумулатори.

Когато се изтощи, най-добре е акумулаторът да се тества и, ако има възможност, да се зареди, като не е задължително да се изхвърля, пояснява Момчил от Сервиз "Радичкови".

Той съветва също в зимно време в багажника на автомобила да носим кабели за подаване на ток, защото това е един от най-често срещаните проблеми. Той може да послужи както за лична употреба, така и да помогнем на колега-шофьор в нужда. Важно е да се внимава, как се свързват два акумулатора.

https://pronewsdobrich.bg/2023/01/16/chetiri-katastrofi-v-oblast-dobrich-tazi-sutrin-zaradi-zaledeni-patishta/?fbclid=IwAR2SgbMhExLH31l3U7MZF9JjDoNn-71Oqd9_6lbRUYeYWBCZ2tGe9FoKXmw

Течности: През зимата е нормално течностите в автомобила да променят агрегатното си състояние. Това може да доведе до доста неприятности, които да струват много пари, за да се отстранят.

Освен за правилната спирачна течност, маслото на двигателя и зимна течност за чистачките, трябва да се внимава и за нивата им, защото при много ниски температури и при малко количество отново може да се появят проблеми.

Ако оставим лятната течност за чистачки в автомобила, през зимата рискуваме да се спука резервоарът, както и да се заледи стъклото. Освен това може да се спукат и каналите, по които водата стига до дюзите.

Обикновено антифризът се сменя, когато се прави ремонт на колата, като не е препоръчително да се кара автомобил с вода, дори тя да е дестилирана. В сервизите също има уреди за замерване, за да са спокойни шофьорите, че всичко е наред с течностите.

Осветление: Зимата е характерна със своите къси дни и ранно стъмняване. Като прибавим към това и дъждовно време или сняг, запотяването на стъклата от температурната инверсия вътре и вън от превозното средство, се натрупват достатъчно много фактори, за да стане видимостта минимална.

Рисковете са сериозни, като катастрофите не са рядко срещани, особено на пешеходни пътеки в градовете. Експертите съветват преди всичко да се подхожда с внимание и хората да променят навиците си на шофиране, за да са адекватни на зимния период.

Важно е фаровете да са почистени, да се инспектират всички светлини. При по-старите автомобили понякога стъклата на фаровете са замъглени и е добре да се полират, услуга, която много сервизи вече предлагат. Самият фар свети по съвсем различен начин и осветеността се увеличава с около 50%.

Също така е препоръчително в багажника или жабката да има съвместими с автомобила резервни крушки, както и фенер или сигнализационна лампа за използване при авария на пътя.

За пешеходците е важно също да са внимателни и да носят светли дрехи, най-добре със светлоотразителни елементи. Същото важи и за велосипедисти и водачи на други превозни средства, извън комфорта на купето. Хората с инвалидни колички, които се движат по пътното платно, поради липса на условия на тротоара също трябва да вземат мерки.

https://pronewsdobrich.bg/2022/11/27/dazhdat-v-zapadna-bulgaria-preminava-v-snyag-api-tragvayte-s-podgotveni-avtomobili/

Спирачки: Може да имаме страхотни зимни гуми с грайфер от 8 мм, може стъклата ни да са искрящо чисти и навън да е светло, но ако спирачките на автомобила са неизправни, всичко това няма значение.

Важно е спирачките на автомобила да са изрядни и да знаем как да ги използваме. При заледени условия трябва да се използва т.нар. двигателна спирачка, при който метод се намалява скоростта с двигателната мощ и превключване на скоростите.

Важно е и системите за сигурност на автомобилите да са изрядни, всички индикатори в автомобила да работят, както и да са изчистени всички грешки, които може компютърът да е запаметил и да даде грешен сигнал.

Поддръжка на уплътненията: Едно от най-неприятните неща през зимата е да се окажеш на - 10 градуса във виелица и да не можеш да отвориш колата си.

За тази цел е важно уплътненията на вратите на автомобила да са третирани със специализиран продукт срещу замръзване. Друг проблем може да се окаже и самата ключалка, в която може да е влязла влага и вода и да е замръзнала. За ключалката е добре да имаме в джоба спрей за отмразяване.

Проблемите с уплътненията и ключалките могат да доведат не само до дискомфорт при отварянето им, но и такъв по време на пътуване, ако уплътненията на извършват функцията си.

Друг голям проблем може да е, ако се опитаме неправилно да отворим вратата, без да се отмразили замръзналите елементи. Това може да доведе до изкъртване на дружката на автомобила или до увреждане на уплътненията.

https://pronewsdobrich.bg/2022/11/21/etap-3-ot-dnes-na-patya-e-v-sila-rezhim-zima-sanktsiite-zapochvat-ot-50-leva/

Филтри: Автомобилът има четири основни филтъра – маслен, въздушен, горивен и филтър на купето. Понякога при поддръжка се забравя филтърът на купето, който при зимни условия, ако не е сменен предизвиква замъгляване на прозорците, понеже не може да достигне достатъчно въздух до купето, а това е една от основните причини за липса на видимост през студените дни.

Зареденост на автомобила: За да завършим успешно подготовката за зимата тряба да се заредим с консумативи, които да ни измъкнат от неприятна ситуация. В зависимост от това, дали пътуваме в града или на по-дълги разстояния, консумативите могат да бъдат с различна наложителност.

В багажника на автомобила трябва да носим въже за теглене, вериги, кабели, допълнителни светлини, спрей за стъкла с восък и задължителните аптечка, пожарогасител и сигнализиращ триъгълник.

Наличието на малък комплект инструменти също е препоръчително, както и крик, лост и други. Спреят за вратите, както и инструментите за почистване на колата от сняг и лед е препоръчително да са достъпни извън автомобила.

Важно е преди пътуване да сме сигурни, че в колата има достатъчно гориво, дори и допълнителни топли дрехи, ако се наложи да престоим по-дълго в аварирал автомобил. Батерията на мобилните устройства също трябва да е подсигурена, като за целта може да се постави в колата и зарядно към запалката.

https://pronewsdobrich.bg/2022/11/02/v-dobrich-kupuvat-elektricheski-avtomobili-no-gi-izpolzvat-v-drugi-gradove/

Електромобилите: Повечето неща за обикновените автомобили важат и за електромобилите, като най-важно е да се поддържа батерията. Важно е да знаем, че през зимата, електромобилите са по-малко ефективни и затова не е добре да се предприемат рискови и дълги пътувания.

Момчил от Сервиз “Радичкови” отбелязва, че най-важно е да се адаптираме към зимни условия, да сме по-внимателни и по-бавно да се кара, защото факторите, които могат да доведат до инциденти, са много.

За този материал е използвана информация, предоставена ни от Антон Станимиров от “ЕВРОСЕРВИЗ” и Момчил Радичков от Сервиз “Радичкови”

Преслав НЕЙЧЕВ

c