Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Необичайна активност на въздушна военна техника бе засечена над Добрич

Концентрация на военна авиационна техника бе засечена в Черноморски регион. Информационния сайт DRM съобщава, че е възможно това да е свързано с раздвижване на руския флот в района на Новоросийск във връзка с предстояща военна операция.

Сред засечените самолети са Eurofighter Typhoon FGR.4, Airbus KC3 Voyager, Boeing RC-135W Rivet Joint, Boeing E-3B Sentry и Boeing P-8A Poseidon. Засечените самолети са на Съединетите щати и Великобритания.

За Про Нюз Добрич от Министерство на отбраната отговориха, че не съществува непосредствена опасност за българските граждани, живеещи на територията на областите Добрич, Варна и Бургас.

Движението на военната авиационна техника от Министерство на отбраната обясняват, че е обичайно за този период от годината. “След приключване на Коледните и Новогодишните празници българските ВВС, както и другите ВВС в региона, планират и провеждат интензивна летателна дейност с цел възстановяване и поддържане на летателните навици на своите екипажи/летци,” пишат от МО.

Това е тренировъчна дейност по своя характер и не би трябвало да се обвързва директно с кризата в Украйна. Предвид естеството на провежданата летателна дейност няма опасност за населението от областите Добрич”, Варна и Бургас, гласи още отговорът.

c