Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Модернизират основно три детски градини и едно СУ в Добрич по Плана за възстановяване

Община град Добрич подготвя проекти за модернизиране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в три детски градини и едно средно училище в града. Ремонтите ще се извършат с безвъзмездна финансова помощ по Националния плана за развитие и устойчивост. На сесията си на 31 януари Общинският съвет на Добрич трябва да даде съгласие Общината да кандидатства за средства с четирите проекта. Учебните заведения са допустими за финансиране по процедурата „Модернизация на образователна среда“ от Плана.

Максималният размер средства, които могат да бъдат отпуснати по процедурата за трите детски градини, е по 2 милиона лева, а за средното училище – 4,5 милиона лева с ДДС.

Дейностите в Детска градина №23 „Звездица“ включват мерки за енергийна ефективност, подмяна на дограма, подмяна на ВиК инсталации, инсталации за енергия, отопление, вентилация, охлаждане, ремонт на санитарни възли, подобряване на достъпа на лицата с увреждания и други строително-монтажни работи за осигуряване на цялостен обновен облик на сградата и за спестяване на енергийни, водни и други ресурси.

В Детска градина 32 „Зорница“ ще се направи топлоизолация на фасади и цокли; топло и хидроизолация по плоските покриви на всички корпуси; подмяна на старата дървена фасадна дограма на всички места, където не е подменена, с нова петкамерна PVC дограма с троен стъклопакет; хидроизолиране и смяна на настилките на балконите, терасите, в детските групи, в санитарните помещения, предверията с гардеробчета, кухненски блок и администрация; подмяна на ВиК, електрическа и отоплителна инсталации и др.

В Детска градина №27 „Славейче“ се планира изпълнението на дейности за основен ремонт на цялата сграда, мерки за енергийна ефективност, подмяна на дограма, подмяна на ВиК инсталация, инсталация за отопление, ремонт на санитарни възли, подобряване на достъпа на лицата с увреждания на цялостен обновен облик на сградата и за спестяване на енергийни, водни и други ресурси.

В СУ „Любен Каравелов“ град Добрич“ предстои цялостна модернизация на сградата – основен ремонт и доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане за сградите и помещенията.

Снимка: архив 

c