Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

ДПС предлага отпадане на изискването на системност при домашно насилие

Промените, които предлага ДПС са свързани с отпадането с изискването за системност при домашното насилие. Смятаме, че това изискване на настоящия Наказателен кодекс (НК) е пречка за ефективно прилагане на квалифицираните състави за престъпленията, извършени при условията на домашно насилие. Това заяви народният представител от ДПС Ертен Анисова.

С приет днес законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от зам.-председателя на ПГ на ДПС Хамид Хамид, се предвижда от дефиницията за престъпление, извършено при условията на домашно насилие, да отпадне изискването за системност. Това се очаква да доведе до разширяване на мерките за защита от домашно насилие и прилагане на по-ефективна държавна политика при борбата с него.

„Към този момент, за да се приложат по тежките състави на НК следва да са на лице три или повече сигнала, регистрирани в полицията. За съжаление в мнозинството от случаите, още при първото посегателство се стига до тежки последици, а и до загуба на човешки животи“, констатира Анисова.

Тя припомни, че темата за отпадането на „системността“ на домашното насилие е поставена многократно, както от омбудсмана на Република България, така и от комисаря по правата на човека към Съвета на Европа, с настояване този текст да отпадне от НК.

„Считаме, че тази промяна е крайно необходима и всички ще я подкрепите наред с отпадането на изискването за системност. Следва да бъдат завишени и наказанията за извършените престъпления при условията на домашно насилие“, каза Ертен Анисова и изрази надежда, сроковете между първо и второ четене на приетите днес промени да бъдат съкратени.

c