Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Как да кандидатстваме по програмата за енергийно обновяване в Добрич? (+снимки)

Подробна информация за програмата, допустимите сгради, какво е необходимо, как се регистрира сдружение на собствениците, как се участва в програмата, кои дейности са допустими и кои не

При огромен интерес в залата на Общински съвет Добрич се проведе информационна среща за програмата Подкрепа за устойчиво и енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап 1.

На срещата стана ясно, че тази програма е много по-различна, като изисквания от предишната. Промените са най-вече в подбора на жилищни сгради, като принципът "най-бързия" печели вече е заменен от "най-подходящия печели", все пак предвид кратките срокове за кандидатстване, бързината също е фактор.

За програмата

Програмата е съвместно финансиране между Европейския съюз и България, като общото финансиране е 1 176 960 000 лв. а българската държава отпуска 235 392 000 лв. от тази сума.

Сред целите на програмата е стимулиране на минимум 30% спестяване на първична енергия за обновените жилищни сгради, постигане на клас „В“ на енергопотребление и Подобряване енергийните характеристики на националния сграден фонд от жилищни сгради, чрез прилагане на интегрирани енергоефективни мерки.

Град Добрич попада във втората група, заедно с 40 други градски общини. Финансирането е 30 000 000 лв., а кандидатстването е разделено в два етапа. В първия, по който може да се кандидатства до 10 май 2023 г. изпълнението на проекта е 100% безвъзмездно, следваща процедура е от 1 юни 2023 г. и изпълнението е в публично-частно партньорство 80 на 20% с участието на етажната собственост.

В групата на Добрич попадат и Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков и Сандански.

Минималният размер на заявените средства за всеки индивидуален за сграда/ блок-секция е 50 000 лв. Максималният размер на заявените средства не може да надхвърля 9 500 000 лв.

Информационна среща в Добрич за програмата за енергийно обновяване

Кои сгради са допустими

Допустимите сгради по проекта са тези, построени преди 26 април 1999 г., а условие този път е да има и четири самостоятелни обекта в сградата, както и повече от един собственик, за да се води многофамилна сградата. Трябва да има и сдружение на етажната собственост.

Налични трябва да са и извършено обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, архитектурно заснемане и изготвен технически паспорт и обследване за енергийна ефективност и издаден валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация, изготвени по реда на чл. 48 от ЗЕЕ, за всяка сграда включена в предложението.

Най-малко 60 на сто от разгъната застроена площ на сградата трябва да се заема от жилища.

Какво е необходимо

Ето какво е необходимо, ако досега вашият блок не е кандидатствал по предишната програма (в Добрич има само 8 блока, с които е сключен договор, но той не важи за тази програма):

  • да се регистрира сдружение на етажната собственост, ако няма такова;
  • до 14 дни да се внесе предложение в общината, сдружението да се впише в националния регистър на сдруженията.

Приложения:

  • покана за свикване на общо събрание;
  • протокол, че поканата е поставена на публично и достъпно място в сградата;
  • списък на всички собственици в сградата;
  • протокол от учредителното събрание на сдружението;
  • нотариално заверение, че председателят на сдружението представлява етажната собственост.

След учредяване и вписване председателят на сдружението трябва получи булстат на сдружението в Агенция по вписванията.

Ако вече има сдружение, но има промяна в него, то за промяната трябва да се представят документи, както и актуален списък с членовете му.

За кандидатстване по програмата Подкрепа за устойчиво и енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап 1 е нужно да се входира заявление за участие в процедурата, с която да се декларира, че етажната собственост заявява интерес да кандидатства. След това е нужно отново да се свика общо събрание и да се постави покана. Нужно е удостоверение от Агенцията по вписванията, актуален списък на живущите в блока, като тези, които не са в сдружението задължително трябва да попълнят разрешение за достъп до жилището си. Търговските обекти, както и апартаменти, гаражи, офиси и помещения, които са под наем или се извършва търговска дейност в тях трябва да попълнят документ за държавна помощ.

Как се регистрира сдружение

Етажната собственост регистрира Сдружение на собствениците по реда на чл. 25, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост в Община град Добрич и регистър БУЛСТАТ – попълват се документи по образец. 

Съгласно Чл. 29. ал. 1 от ЗУЕС,  Председателят на управителния съвет (управителят) в 14-дневен срок от провеждането на учредителното събрание внася в  общинска администрация Заявление за вписване на сдружението в публичен регистър по чл.29, ал.1 от ЗУЕС. 

 Към заявлението се прилагат следните документи:

  • Покана за общо събрание на собствениците на етажната собственост/етажните собствености – образец - приложение №1 – копие, заверено „Вярно с оригинала“;
  • Протокол от залепване на поканата за свикване на ОС на етажната собственост/етажни собствености за учредяване на сдружение на собствениците – образец – приложение №2 – копие, заверено „Вярно с оригинала“;
  • Списък на собствениците, участващи в сдружението, с трите им имена и адреса в етажната собственост -  /примерен образец/
  • Протокол от учредителното събрание, заверен от председателя на управителния съвет (управителя) – образец – приложение №3
  • Споразумение, заверено от председателя на управителния съвет (управителя) – образец - приложение №4. Споразумението се съставя в два еднообразни екземпляра – един за сдружението и един за публичния регистър на общината.
  • Нотариално заверени образци от подписите на лицата, представляващи сдружението - изготвя се от Нотариус

Заявлението се подава в Центъра за услуги и информация в общината, всеки работен ден от 8.00 часа до 17.00 часа.

За участие в процедурата

Образец на Заявлението, както и другите необходими документи за регистриране  на сдружение на собствениците, можете да изтеглите от рубриката сайта на общината, от портала ИСУН на Средствата от ЕС, както и от сайта на МРРБ.

След вписване в публичния регистър ще бъде издадено Удостоверение за регистрация на сдружението.

В 7-дневен срок след получаване на Удостоверение за регистрация на сдружението управителният съвет (Управителят) на сдружението подава заявление за регистрация в регистър БУЛСТАТ при Агенцията по вписванията. 

Сградите, в които има регистрирано сдружение на многофамилни жилищни сгради, няма нужда да се пререгистрират, но данните им следва да са актуални и ако има необходимост да се извърши промяна в обстоятелствата на регистрираното Сдружение на собствениците, съгласно изискванията

В случай, че в предмета на вече учредено сдружението на собствениците е цитирана разпоредбата на чл. 25, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост, не е необходимо членуващите в сдружението да предприемат действия по регистрация на ново сдружение или по изменение на предмета на дейност на същото.

 Ако сдружението е учредено за получаване на финансиране от други програми, следва да предприемете стъпки по промяна на предмета на дейност на сдружението.

чл. 25, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост

«За усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или използване на собствени средства с цел основен ремонт и/или основно обновяване на сгради в режим на етажна собственост…»

Допустими за финансиране дейности

По външните сградни ограждащи елементи:

  • подмяна на дограма (прозорци, врати, витрини и др.);
    • топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и др.).

По системите за поддържане на микроклимата:

  • ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната ефективност;
    • реконструкция на вертикалната система за отопление в хоризонтална, като се осигурява индивидуално отчитане на разхода на топлина за всеки собственик на самостоятелен обект в сградата;
    • ремонт или подмяна на електрическата инсталация в общите части на сградата и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части;
    • инсталиране на система за автоматизирано централизирано управление на осветлението в общите части на жилищната сграда.

Поставяне/инсталиране на системи за оползотворяване на енергията от възобновяеми източници за енергийните потребности на сградата, ако са предписани в енергийното обследване;

Други допустими за финансиране дейности

  • Съпътстващи строителни и монтажни работи, свързани с изпълнението на мерките за енергийна ефективност и съответното възстановяване на общите части на сградата в резултат на изпълнените мерки с енергоспестяващ ефект.

Съпътстващите строителни и монтажни работи са свързани единствено с възстановяването на първоначалното състояние, нарушено в резултат на обновяването на общите части и на подмяната на дограма в самостоятелния обект;

  •  Ремонт на покрив (скатен или плосък покрив), който може да включва дейности по възстановяване на покрития,  хидроизолация, обшивки,  водоотвеждаща система – допустимо само при предписана в енергийното обследване  енергоспестяваща мярка „Топлоизолация на покрив“;
  •  СМР, които произтичат от нормативни изисквания свързани с безопасната експлоатация на сградите и са предписани като задължителни в техническия паспорт на сградата и СМР, които са нормативно необходими за въвеждане на сградата в експлоатация:
    •  СМР свързани с отстраняване на локални дефекти и повреди, които не нарушават общата конструктивна устойчивост на сградите, но в същото време създават опасност за преките ползватели или неотстраняването им би довело до по-сериозни промени в носещата конструкция на сградата в бъдеще;
    •  СМР свързани с осигуряване на пожарна безопасност, ремонт/подмяна на мълниезащитна и заземителна инсталация, осигуряване на достъпна архитектурна среда.

Няма да се финансират

  • Подмяна или монтиране на отоплителни тела в самостоятелните обекти;
  • Обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти;
  • Ремонт в самостоятелните обекти извън дейностите по възстановяване на първоначалното състояние на обектите вследствие ремонта на общите части или подмяната на дограма;
  • Изпълнение на мерки по асансьорите и/или подмяна и/или монтиране на асансьори с нови или втора употреба;
  • Изпълнение на дейности по вертикална планировка около сградата;
  • Ремонт и подмяна на ВиК инсталации.

Уточнения

  • Максималната цена за изготвяне на технически паспорт и валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда е 6,28 лв. С ДДС на кв. м. Ако офертата на фирма изпълнител е по-висока, то етажната собственост следва да поеме разликата за своя сметка;
  • Изпълнение на програмата ще започне за всички одобрени, които се вписват до отредените за град Добрич 30 000 000 лв. Останалите одобрени се нареждат на опашка, като при наличие на останали средства е възможно да се включат също;
  • Изготвянето на документацията е за сметка на собствениците на жилищата, като при одобрение по проекта и получаване на финансиране, сумата им се възстановява;
  • Който е кандидатствал по предишната програма за енергийна ефективност не се ползва с предимство при тази програма;

Речник

Блок-секция - строителна единица със самостоятелно функционално предназначение, която притежава отделни ограждащи от външния въздух конструкции и елементи (стени, покрив, вкл. деформационна фуга м/у свързано застроени блок – секции) и има самостоятелно обособен генератор на топлина (абонатна станция, отоплителен котел или друг генератор) /студ или няма генератор на топлина/студ.

РЗП - т. 18 и т. 50, § 5 от Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията „Разгъната застроена площ“ е сборът от застроените площи на всички надземни етажи на основното и допълващото застрояване. В разгънатата застроена площ се включват и застроените площи в подпокривното пространство на сградите. В застроената площ на надземните етажи се включва цялата площ на балконите, лоджиите и терасите“.

"Надземен етаж" е етажът, таванът, на който е разположен на повече от 1,50 м над котата на средното ниво на прилежащия терен (на прилежащия тротоар към улицата).

c