Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Ще бъде ли преместен и подобаващо експониран храмът на Кибела в Балчик?

Повече от 15 години след откриването на храма на богинята Кибела в Балчик, той не може да бъде реставриран, преместен и експониран по най-добрия начин за посетители. Сензационната археологическа находка бе открита случайно през 2007 година при изкопни дейности в частен имот и до момента се намира там – покрита с навес, абсолютно непривлекателна за туристите.

През есента на миналата година е получен отказ за преместването от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), каза за Про Нюз Добрич кметът на Балчик Николай Ангелов. Идеята бе древната сграда да се измести на ул. „Приморска“. „Без тяхното становище не можем да направим нищо, защото това е паметник от национално значение. Те казват, че преместването не е целесъобразно. Освен това не се разрешава повече от 30% реставрация на архитектурата на храма, а това нас не ни устройва. Даже докато не получим разрешение да го възстановим в по-голям процент, не мислим за преместване. За да бъде привлекателен за туристите той трябва се реставрира във вида  в който е бил“, коментира Николай Ангелов.

Той допълни, че в Общината не са се отказали от намеренията си, продължават да търсят варианти и се надяват НИНКН да разреши казуса.

Припомняме, че фотоси на уникалните движими културни ценности от храма на Кибела бяха изложени преди седмица в Народното събрание, по повод 15 години от откриването им. Тогава директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева заяви, че се надява да се провокира интерес и да се обърне внимание към казуса с храма на Кибела в Балчик. Председателят на Комисията по култура и медии Иван Ченчев пък увери, че народните представители от комисията са готови да подкрепят всички инициативи на община Балчик за запазване и популяризиране на българското културно наследство.

През май 2020 година Министерският съвет взе решение и предостави безвъзмездно за управление за 10 години на Община Балчик античния храм на Богинята-майка, който е археологическа недвижима културна ценност – публична държавна собственост. През 2021 година Община Балчик задели в бюджета си 200 000 лева за храма на Кибела. И до днес идеята е сградата да бъде възстановена във вида, в който е била. Известно е точно как е изглеждала, когато е бил функционираща, тъй като има запазени достатъчно орнаменти. Ангелов пък не веднъж е заявявал, че реставрацията на храма е сред приоритетите на общината.

Откриването на храма стана в частен терен, при изкоп за строителството на хотел през април 2007 година. Първоначално не се е разбрало какво точно е открито. Когато археолозите стигат до подовото ниво разбират, че това е античен храм на Кибела. Той е единствен по рода си в света, при това открит почти цялостно съхранен – с множество движими паметници и културни ценности, свързани с култа към богинята и неразграбен от иманяри.

В храма са намерени повече от 200 монети, 27 надписа и над 20 мраморни скулптури, които отразяват религиозния и обществен живот на тогавашния античен град. Според проучванията храмът е построен през 3-ти век пр. Хр. и функционира до 4-ти век, като в него хората са отдавали почит на майката на боговете, молили са се за плодородие и се извършвали ритуални жертвоприношения на животни. Намерените надписи и мраморни пластики са изключително важни археологически находки, отразяващи религиозния, обществен, икономически и политически живот в Дионисополис.

И така, вече 15 години не е намерен начин забележителното археологическо откритие да бъде подобаващо презентирано. На мястото, където е бил храмът, сега са само основите, които под влиянието на климатичните условия са потъмнели и въобще не са във вида, в който са открити. Всичко друго, което е можело да се пренесе, е прибрано в Историческия музей в Балчик.

c