Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ексдепутат от Добрич съди прокуратурата за 200 000 лв. заради Суджукгейт

Живко Мартинов е завел дело за вреди по Закона за отговорността на държавата

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е завел дело срещу прокуратурата, с което настоява да му бъдат платени 200 000 лв. обезщетение заради делото "Суджукгейт", съобщава "Сега" като се позовава на Софийския градски съд. Мартинов претендира, че бил увреден с прокурорските действия срещу него. В иска си срещу държавното обвинение той твърди, че е претърпял болки и страдания, авторитетът му се сринал. Напомня и че прокуратурата не е оповестила публично свалянето на част от обвиненията срещу него.

Прокуратурата свали голяма част от обвиненията по Суджукгейт срещу ексдепутата от Добрич Живко Мартинов

През март миналата година Живко Мартинов беше окончателно осъден на 2 години условно по делото, известно като Суджукгейт. Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по в.н.о.х.д. № 12/2021 г. Делото бе образувано по протест и по жалби на подсъдимия Живко Мартинов, защитниците му и частния обвинител и граждански ищец срещу решението на АСНС.

Потвърдиха присъдата на ексдепутата от Добрич Живко Мартинов по „Суджукгейт“

На Живко Мартинов бе наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, чието изпълненС присъда на Специализирания наказателен съд (СНС) подсъдимият е признат за виновен в това, че от м. февруари до м. ноември 2011 г., с цел да набави за себе си имотна облага, принудил Антон П. чрез заплашване да извърши нещо противно на волята му – да му предостави 1 тон суров суджук на стойност 8870 лв., като с това причинил на Антон П. значителни имуществени вреди в размер на 7070 лв. На Мартинов е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 г., чието изпълнение е отложено за срок от 4 г. Оправдан е за това да е принудил Антон П. да предостави 30 кг филе „Елена“ на стойност 230,40 лв. и 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв., за това значителните имуществени вреди да са над сумата от 7070 лв. до размера от 36 047,80 лв., както и за това деянието да е осъществено от м. декември 2011 г. до м. февруари 2012 г. и да е извършено при условията на продължавано престъпление.

c