Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Добрич ще кандидатства за средства за енергоефективно улично осветление  

Общинският съвет на Добрич заседава извънредно днес по повод обсъждане на проектите за реконструкция на центъра на града. Сесията се провежда по искане на 20 общински съветници, поканени са и авторите на трите класирани проекта.

В началото на заседанието по неотложност бе разгледана докладна записка, внесена от зам.-кмета Росица Йорданова. Става въпрос за проект за улично осветление, който трябва да бъде подаден до 30 януари, а редовната сесия е на 31.01.

На 30 декември 2022 г. стана ясно, че енергийноефективно улично осветление могат да получат 6 общини от област Добрич – това са Балчик, Добрич, Добричка, Каварна, Крушари и Тервел. Публикувана бе покана за подаване на предложения за изпълнение на инвестиции по процедура за директно предоставяне на средства на конкретни крайни получатели за изпълнение на Инвестиция „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Поканата е адресирана към 74 общини, сред които и шестте от област Добрич, чиито проекти за улично осветление са били оценени, одобрени и са включени в списък с резервни проекти. Те са по открита процедура за подбор на проектни предложения „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“ по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Проектът на Добрич за енергоефективно улично осветление, който е на стойност 641 654 лв., е одобрен през 2020 година и включен в резервния списък. Той обхваща участъци от булевардите „25 септември“, „Добруджа“, „Русия“ и по ул. „Батовска“. Искането сега е да не се променя обхватът на проекта, а само да се актуализира стойността с 10%.

Предложението за кандидатстване за финансиране с този проект бе прието. Общински съветници акцентираха да се подобри още осветяването на пешеходните пътеки. Беше отправен и въпрос кога ще се изготви проект за осветление в подлезите.

c