Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Смущения в GPS сигнала е засечено в Добрич и по Черноморието

Смущения в покритието от основната спътникова радио-навигационна система GPS бе засечено по българското черноморие, съобщава военният онлайн журнал DRM.

Според данните от сайта  GPS JAM огромната заглушена област област обхваща район от Констанца, Румъния през Варна и стига до турския град Синоп, разположен на Черно море. Подобно заглушаване се наблюдава и в черноморското пространство около Сочи, Русия.

В червената зона, където смущенията са над 10% попада областта от ГКПП Дуранкулак, през Шабла и командният център на НАТО в България там, до Каварна.

Заглушаването частично обхваща и Добрич, като смущенията са между 2 и 10% и попадат в жълтата зона. Антон Атанасов от Варна пише, че във Варна днес е имал проблеми с навигационната система GPS, като предполага, че има обвързаност с докладвания проблем.

От DRM съобщават, че към момента не е известно кой извършва това действие.

Според военен експерт, обикновено се заглушава с цел “невидимост” така, че някой иска невидимост в тези зони, като има свой метод за навигация и видимост. Действието може да е предизвикано и от българската държава, но предвид полето на заглушаване, може да се твърди, че става дума учение. Най-малко вероятно е това да е провокация.

c