Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Захари Медникаров ме научи на дисциплина и винаги ще остане в сърцето ми

В деня, в който се навършват 99 години от рождението на Маестро Захари Медникаров, се срещаме с една от неговите хористки – Янка Нейчева. Тя пее в Представителен детски хор на град Добрич (Детски хор) от 1961 до 1968 година.

Янка Нейчева споделя, че всеки спомен от Маестро Медникаров е скъп и мил. Един от тези спомени е как при изпълнение на някои български произведения, публиката в Германия става в залата един по един – нещо, което взискателните ценители на изкуството в Германия правят само за най-чистите и хубави музикални изпълнения.

“Бяхме като негови деца. Спомням си, че веднъж пътувахме за участие в България. Пътуването беше доста некомфортно и не се чувствах добре. Наложи се да бъда в публиката на концерта.

По време на концерта Маестро Медникаров, покланяйки се, даде знак на другарката Попова, че трябва да се кача на сцената. Извика ме, защото усещаше липсата на всеки глас, на всеки лицеизраз в хора,” довършва спомена си Янка Нейчева.

Янка разказва, че обичта, която Маестрото е давал към всички свои деца, е споделена. Помни го като човек, който добре познава хора си, отлично знае къде стои всеки един хорист, от къде идва всяка една нота, и го описва като взискателен и много мъдър човек.

Скъп спомен, запечатан в съзнанието на Янка е, когато са изпълнявали Стабат матер на Джовани Перголези и на гости е била оперната певица Александрина Милчева – “Това беше много впечатляващо”.

“За Маестрото мога да кажа, че беше много топъл и сърдечен човек, но имаше една здравословна дистанция между него и изпълнителите”, отбелязва бившата хористка.

Кадрите на хор Добруджански звуци са били в по-голяма си част от изпълнители от Детския хор. Янка е имала няколко пъти покана, лично от Маестро Захари Медникаров, да продължи в Хор “Добруджански звуци”, но по стечение на обстоятелствата е нямала възможността да се качи на сцената заедно с големия хор, споделя тя.

“Всеки от нас тръгна по своя път. Захари Медникаров възпита у нас усет към музиката, нейната чистота в музикален смисъл, ритъмът и в съчетание с текста развиваше нашето въображение. Той ме научи на дисциплина, даде ми култура и винаги ще остане в сърцето ми,” завършва своя разказ Янка Нейчева.

Янка е майка на колегата журналист от Про Нюз Добрич Преслав Нейчев. Желаем й крепко здраве и топли моменти.

c