Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Църквата чества Събор на св. 70 апостоли, именици са Тихомир и Тихомира

На 4 януари православната църква чества Събор на св. 70 апостоли. Освен познатите 12 апостоли, Христос има и други седемдесет, които също изпращал на проповед. След възкресението на Христа ведно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Исус. Проповядвали не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, търпение, кротост, дела на християнска любов и вършили чудеса.

Днес църква чества паметта на всички тях заедно.

Православната църква утвърждава честването на празника на седемдесетте апостоли, за да покаже равенството между тях и за да предпази от търсене на различия в почитта към тях. Те били избрани от Исус Христос да проповядват благата вест на Евангелието по цялата вселена.

Повечето от имената на седемдесетте апостоли не се споменават в Новия Завет, а са известни единствено от Свещеното Предание. Изключение правят само първите седем дякони, избрани от дванадесетте апостоли, посочени в апостолските предания. Но те никъде не са споменати пряко като апостоли.

4 януари също е и ден на Св. апостол Клеопа, малкият брат на св. праведни Йосиф Обручник.

По традиция днес отбелязваме и празника на всички, които носят името Тихомир и Тихомира. Тихомир e славянско име, образувано от думите “тих” и “мир” – означава спокойствие и смирен живот, разпространено през векове сред всички славянски народи.

Името e давано като нарицателно да бъде носещият го в мир, в спокойствие като разположение на духа. Името има много стар произход. На български се среща освен като мъжко име и като женско – Тихомира.

Днес имен ден празнуват Тихо, Тиха, Тихомир, Тихомира, Тишо, Клео, Клеопарта.

c