Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Бивш военен е британецът, нарязал над 100 гуми в Добрич. Чакат го до 10 години затвор

Районният съд в Добрич наложи постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” на англичанина, който наряза гумите на колите на близо 70 собственици.

Това е вследствие на искането на Районната прокуратура за постоянно задържане под стража на обвиняемия Джон Уелс, който бе задържан вчера, след като предната нощ наряза гумите на десетки автомобили в квартал „Балик“.

В мотивите се изтъква дързостта и мащаба на деянието, както и чуждото гражданство, което е предпоставка мъжът да се прибере във Великобритания, за да избегне наказателна отговорност. Обвинението подчерта, че присъствието на обвиняемия е нужно и във връзка с разследването.

Защитата на мъжа поиска той да не бъде задържан под стража, а да му бъде наложена мярка “домашен арест”, поради факта, че 5-годишната дъщеря на британеца е с аутизъм, а жена му е с влошено психично здраве. Като мотив за искането защитата изтъкна още, че мъжът възнамерява да покрие щетите на деянието си, но за целта той трябва да има достъп до сметките си.

И още, Джон Уелс е единственият работещ в семейството. Той е бивш военен с отлично досие, твърди адвоката на обвиняемия. Няма доказателства, че мъжът може да се укрие, заключи защитата.

Съдът не уважи аргументите на защитата, че няма опасност 51-годишният мъж да се укрие и наложи най-тежката мярка за неотклонение. Очаква се в началото на януари да бъде гледано делото, по което британецът може да получи наказание до 10 години лишаване от свобода.

Събраните досега доказателства по делото са видеозаписи, протоколи за оглед на произшествието, протоколи за доброволно предаване, свидетелски показание и видео-техническа експертиза.

c