Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

22 декември – професионален празник на граничните полицаи

Професионалният празник на българските гранични полицаи се отбелязва на 22 декември. Днес се навършват 135 години от тази дата през 1887 година, когато в бр. 145 на “Държавен вестник” е обнародван първият Закон за пограничната стража. Той е приет от 5-ото Народното събрание по предложение на министър-председателя Стефан Стамболов. С него охраната на държавната граница се възлага на Министерството на вътрешните работи.

Той предвижда охраната на границите да се “извършва от една погранична стража, която се състои от конни и пеши стражари, разделени на младши и старши.” На всеки стражар се пада за охрана отрязък от граничната линия, не по-къс от два и не по-дълъг от шест километра.

Пограничната стража участва в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913) и Първата световна война (1915 – 1918 г.), съвместно с частите на Българската армия.

В периода 1940 – 1944 г. се формират нови гранични поделения, които се разполагат в района на българо-турската граница и черноморското крайбрежие в готовност да отразят евентуална агресия. Гранични поделения (Четвърта гранична бригада) вземат участие във Втората световна война при отбраната на границата срещу германските войски (септември 1944 г.) и в Нишката и Косовската операции през октомври-ноември 1944 г.

След Втората световна война държавните граници на България се охраняват от 6 гранични сектора към съответните дивизиони области, разделени на 25 участъка, 75 подучастъка и 463 поста, от които 33 морски и 12 гранични контролно-пропускателни пункта.

През 1997 г. Национална служба „Гранична полиция“ (НСГП) е изведена от състава на Въоръжените сили и е обособена като специализирана полицейска служба за охрана на държавната граница и контрол за спазването на граничния режим.

Днес Гранична полиция се утвърждава като сигурен гарант на гражданските права и надеждна преграда за нарушителите на законите. Независимо от трудностите при преструктурирането на ГДГП и въвеждането на нови полицейски форми и методи за граничен контрол, службата повиши своята оперативна ефективност и не допусна срив или отслабване в охраната и контрола на държавната граница.

c