Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В Община Добричка одобриха Програма за читалищната дейност през 2023 г.

На последното за годината заседание на Добричкия Общински съвет съветниците приеха Програма за развитие на читалищната дейност за 2023 г. в Общината Добричка.

Приетият план цели да планира дейността през 2023 г. на читалищата, представляващи утвърдени самоуправляващи се културно-просветни сдружения, поддържащи и развиващи културната идентичност на обществото на територията на Община Добричка.

Програмата разяснява библиотечната и културно-масовата дейности и любителското художествено творчество. Тя включва и финансиране на инвестиционната програма на читалищата нуждаещи се от ремонтни дейности, както и на 54-ото издание на фолклорния събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” – Дебрене 2023.

Финансирането е от държавната субсидия по Закона за българските читалища, която се разпределя в 35 читалища и е на стойност 581 555 лв. Средствата ще бъдат разпределени за осигуряване на една и половина щатни бройки за две читалища, обезщетения на персонала при пенсиониране, за ръководители на певчески и танцови състави, за изпълнение на дейности, заложени в културния календар и др.

c