Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

МРРБ осигурява над 100 млн. лв. за „зелени“ автобуси в Добрич и още 39 общини

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 100 млн.  лв. в екоавтобуси с нулеви вредни емисии в 40 малки и средни общини. Средствата са осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост  по мярката „Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“.

Въвеждането на устойчива градска мобилност цели да насърчи използването на планове за устойчива градска мобилност, интегрирани в териториалните стратегии за развитие на регионите за планиране от ниво NUTS 2 и в плановете за развитие на общините.  Процедурата е пилотна схема в подкрепа на реформата за устойчива градска мобилност, която въвежда изискване за съответствие на мерките за развитие на градския транспорт (включително междуселищния) в общините с планове за устойчива градска мобилност.  

Предвижда се доставка на 68 нови превозни средства с нулеви емисии (автобуси/тролейбуси), изграждане на нови 27 зарядни станции за нуждите на обществения транспорт и разработване и въвеждане на 10 интелигентни транспортни системи (ИТС) и интегрирани цифрови решения за подобряване на ефикасността и ефективността на обществения транспорт. Със средства от програмата ще се  реализират и инфраструктурни мерки за безопасна градска мобилност, насочени към уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти.

Дейностите са насочени към територията на 40 градски общини от 6-те региона за планиране, сред които и Добрич.  

За всеки от шестте региона за планиране, в които се намират определените общини, са осигурени средства, като са разпределени по малко над 16 млн.лв.  Минималният размер на безвъзмездните средства по всяко отделно предложение за изпълнение на инвестиция следва да е 2 000 000 лева с ДДС, а максималният не може да надхвърля 8 000 000 лева с ДДС.

За целите на процедурата е задължително кандидатстването в партньорство между минимум две общини и минимум един оператор на обществения транспорт, включително междуселищен, действащ на територията на една от общините-кандидати.

c