Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Продадоха кораба "Вера Су" за $ 331 200, изваждането му струваше 2 милиона лева

Моторният кораб „Вера Су“ е продаден на търг днес. Това е четвъртата процедура за наддаване, която Изпълнителна агенция “Морска администрация” организира. В търга днес е участвала една компания - „Варса шипинг“ ООД, която е предложила да купи плавателния съд на обявената за начална цена - 276 000 долара без ДДС, или 331 200 долара с ДДС. 
Българската компания се занимава с ремонти и техническо обслужване на плавателни съдове. Купувачът е превел 10 процента от цената като депозит, подадените документи са проверени и съответстват на изискванията и критериите. 
По предварителна информация, новият собственик ще възстановява плавателния съд.
Моторния кораб "Вера Су", плаващ под флага на Панама, заседна на скалистия бряг в района на местността “Яйлата” на 20 септември 2021 година. Държавата обяви плавателния съд за продажба, за да покрие разходите за спасяване на екипажа и предотвратяването на екологична катастрофа в Черно море. 

Припомняме, че българската държава направи разходи в размер на 2 милиона лева за операцията по спасяване на товарния кораб „Vera Su” и тази сума е предявена към застрахователите на плавателния съд. 

c