Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Журналист от Про Нюз Добрич с награда от фотоконкурса „Православието в Добруджа“

Най-новият член на екипа на Про Нюз Добрич Преслав Нейчев е отличен от втория национален фотоконкурс „Православието в Добруджа“. Той получава предметната награда за млад автор, книга и църковен календар за снимката си „Четирилистната църква в крепостта “Залдапа”.

Фотоконкурсът „Православието в Добруджа“ има за цел да представи разнообразието и красотата на Православието в цяла Добруджа, както и да увеличи познанието за православието като цяло, животът и делото на свещениците, монасите и миряните в енориите на БПЦ, в Добруджанския край. Той е организиран от сайтовете „Подиум“ и „Православието – Добрич“. Издателят им Ангел Радилов съобщи, че в конкурса тази година са участвали 76 снимки на 15 автори. В надпреварата са се вкючири автори от Добрич, Варна, Балчик, Генерал Тошево, Дуранкулак, Силистра и Шумен. Журито е класирало на първо място Галена Бранимирова Петрова, от Варна, със снимката „Смирение“, както и останалите предложени фотографии. На второ място са двата репортажа от Народно читалище „Дружба 1898“, на Живка Мянкова „С водосвет и курбан за здраве в с. Дуранкулак почетоха храмовия празник“ и на Мариян Борисов – „Никулден в с. Дуранкулак“. Оценяващите са решили на трето място да бъдат класирани трима автори: Илия Илиев – „Църковен храм „Св. св. Кирил и Методий“ с. Житен, Деница Диянова Димитрова – „Божествено сияние“ и Павлина Живкова – „Бъдна трапеза“.

Илия Илиев – „Църковен храм „Св. св. Кирил и Методий“ с.Житен
Мариян Борисов – „Никулден в с. Дуранкулак“
Деница Диянова Димитрова – „Божествено сияние“
Павлина Живкова – „Бъдна трапеза“

Организаторите благодарят на всички участници във втория национален фотоконкурс „Православието в Добруджа“ с пожелание да участват и на следващия конкурс.

За четирилистната църква (тетраконха) в пределите на крепостта “Залдапа” Преслав Нейчев разказа, че тя официално е открита на 25-ти юли 2022 година, но за нейното съществуване се знае от сателитни снимки и археологически проучвания в предишни години. За потвърждение на произхода на църквата и нейната принадлежност към определено православно движение се обърнах към бургаския археолог Йото Йотов, който е разработил някои от основните разкопки и изследвания на крепостта Залдапа. Той потвърждава, че църквата е построена преди православното християнство да стане официална религия, но по време на построяването на църквата, крепостта е била под влиянието на Източната римска империя (Византийска империя, Византия), чиято официална и единствена религия е християнството. Четирилистната църква (тетраконха) в крепостта Залдапа край с. Абрит, община Крушари е ортодоксална църква, построена в арменски стил. Въз основа на най-ранните материали, които са открити близо до фундамента, учените смятат, че тетраконхата е построена в началото на VI век върху друга сграда, която датира от самото начало на IV век, около времето на Константин Велики.

Църквата е била покрита с мозаечни пана, каквито се откриват за първи път по тези ширини. Това е скъп и елитен строеж. Неговият архитект е бил човек със знание и възможности, но успоредно с това и много добър конструктор. В църквата има съвършенство на симетрията. Всичко е абсолютно симетрично – входовете, конхите, заявява проф. Георги Атанасов от Регионалния исторически музей в Силистра. По думите на проф. Атанасов четирилистната църква няма аналог на север от Стара Планина, а в Южна България има само две подобни – в Перущица и Стара Загора.

Гордеем се с Преслав и се радваме, че е част от екипа на Про Нюз Добрич. Поздравяваме го за наградата и му пожелаваме още много успехи и сбъднати мечти!

c