Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Занаятчии в ЕК „Старият Добрич“ ще предават майсторлъка си на ученици

Днешните майстори занаятчии от ЕК „Старият Добрич“ ще представят своите произведения пред посетителите и ще покажат майсторлъка си пред ученици от добрички училища.

Това ще стане в рамките на събитие, с което Добрич ще отбележи Деня на Свети Спиридон Чудотворец – закрилник на занаятчиите. То ще се проведе от 14,30 часа днес в комплекса. Събитието ще пренесе участниците от миналото към настоящето и бъдещето на занаятчийството в автентичната атмосфера на ”Стария Добрич”.Събитието се организира от Сдружение на майсторите занаятчии, упражняващи традиционни и художествени занаяти в ЕК „Стария Добрич” и  НЧ „Български искрици 2016”. Те канят жителите и гостите на града да се потопят в магията на българските занаяти и да се запознаят с тяхното минало, настояще и бъдеще. Жива картина ще ни върне към атмосферата на Добрич от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Партньори в организацията на събитието са община гр. Добрич, Регионален исторически музей – Добрич, СУ „Димитър Талев”, СУ „Св.Климент Охридски”, Езикова гимназия „Гео Милев”, Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост; Регионална занаятчийска камара – област Добрич.

От Иновативно средно училище „Димитър Талев“ посочват, че участието им в събитието ще е своеобразен мост между профила „Софтуерни и хардуерни науки“, който е насочен към  бъдещето и между традиционните ни  занаяти, които свързваме с нашата идентичност и български корени. Убедени сме, че колкото по-модерен става светът, в който живеем, толкова повече имаме нужда да знаем за нашите български традиции и занаяти, защото те ни определят като наследници на изключителен народ, който има уникално минало. Всички ние сме загрижени, че те трябва да останат живи и предадени на идващите след нас. Като истински добруджанци и родолюбци сме готови да направим заедно празника по-цветен и запомнящ се, посочват от учебното заведение.

От Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост – гр. Добрич споделят, че традиционно обучават възпитаниците си на занаяти, творчество и приемственост. „Спецификата на нашето обучение е такава, че младите хора усвояват бъдещите си професии не само на теория, а в условията на непрекъсната съпътстваща практика под вещото ръководство на учители и майстори в занаята“, подчертават от там. И добавят, че днес в Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост учениците се обучават по професиите – модист, фризьор, техник – съвременен вариант на стари български занаяти. Запазването на занаятите и традициите е онази тънка вълшебна нишка, която свързва минало, настояще, бъдеще и ни дава чувство за идентичност и принадлежност, твърдят от гимназията.

СУ „Св. Климент Охридски“ е партньор в много културни и значими събития, художествени проекти на институции в нашия град. Важността да се поддържа жив интерес и емоционално отношение към нематериалното ни културно наследство е мисия на учителската колегия в училището ни. Училище с доказан облик на център по изкуства – музика, хореография, изобразителни изкуства. В Деня на майсторите на художествени и традиционни занаяти ще се включат ученици от шести и седми клас, които посещават ателие по тъкачество и работа с глина. Специално участие в празничния ден ще имат и танцьори от седми клас с избрани народни танци и композиции. С радост всички ще облекат и красивите народни носии, с които учениците участват в много конкурси, фестивали, изяви и радват обществеността на Добрич.

От ЕГ „Гео Милев“ споделят, че в днешни времена, когато материалното все по-осезаемо взема превес над нематериалното, занаятите в ЕК „Стария Добрич“ са безценно богатство, съхранили в себе си духа на българщината.

За учениците от Езикова гимназия ще бъде голямо удоволствие да се потопят в света на грънчарството, ножарството, дърворезбата, кожухарството и други стари български занаяти чрез опита и знанията на майсторите занаятчии. Запознавайки младите хора с историята и техниките прилагани при тези древни занаяти смятаме, че те ще допринесат за обогатяване знанията на учениците, посочват от гимназията.

c