Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Има ли Коледен дух на Коледния базар в центъра Добрич?

Коледна украса, сувенири, скара и сладкарство, както и много каузи на тазгодишния Коледен базар в Добрич

Коледният базар за поредна година е разположен в центъра на Добрич. В първите дни на базара търговците отчитат умерен интерес, но въпреки това хората са щастливи, минават семейства, а децата са хипнотизирани от цветния разкош по щандовете.

Сергиите са разделени в две зони – сувенирна и вкусово-питейна. В първата зона се продават сувенири, свързани с Коледа, подаръци, коледни играчки. За втора година участва и художник, който продава своите картини. Един от щандовете пък предлага бижутерияски накити. Сред новостите тази година са предлаганите ръчно изработени венци и свещници.

Както почти всяка година, така и през тази, акцент са ръчно изработените стъклени елхови играчки в цеха в квартал "Рилци", единственото място в България, където се произвеждат подобни украшения. Там се творят стъклени играчки вече 38 години, които излизат изпод ръцете на трите жени, които работят там.

Общото между почти всички коледни къщички е, че предлагат и традиционните коледни късмети, без които не може празничната баница.

Втората зона на базара е тази с вкусната храна и вино, приготвени да стоплят хората, преминаващи през площада. Скара с класическите балкански кебапчета и кюфтета очаква посетителите, както и греяно и обикновено вино от винарната на Винпром "Алвина" в Добрич. Предлагат се вина с награди и сертифицирано за това, че са от 100% биологично чист продукт. На базара могат да се намерят и обичайните понички.

Търговците обаче негодумат, че няма събитие, което да популяризира празничния базар на местните занаятчии и кулинари. Разчита се на потока от хора по центъра, но той е оскъден. Гражданите предпочитат да стоят у дома в студеното време. Затова, ако няма какво да ги привлече към централния площад, те не излизат да се разхождат там, сподели един от традиционните участници в базара.

Друг проблем, с който се сблъскват наемателите на обектите, е липсата на добри условия на труд. Къщичките се нуждаят от ремонт, за да са добре уплътнени от атмосферните условия, както и от достатъчно добро електрическо напрежение, за да работят някои специализирани машини.

Въпреки неволите, търговците запазват Коледния дух, защото знаят, че хората обичат и чакат празника, точно както и те.

Именно в духа на Коледа на базара се предлагат стъклени картини и украшения на хора в затруднено положение, които се нуждаят от подкрепа в студените месеци. Има и томбола за най-малките, в която те получават сърцати коледни подаръци.

c