Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

70 години отбеляза ИСУ "Никола Йонков Вапцаров" в Генерал Тошево

Училището, което винаги е било в крак с времето, от 3 години е иновативно средно училище. Началото поставя писмо от 27 август 1952 г., с което просветното министерство обявява откриването началото на първото в околията на тогавашното село Генерал Тошево средно смесено училище „Н. Й. Вапцаров“. Официалното откриване е на 16 септември. Първата копка на сграда е на 20 януари 1954 г. и е открита на 1 октомври следващата година. През 1955 г. завършват първите 50 випускници.

От 1955 г. досега средното си образование в училището са получили 67 випуска или над 4200 ученици.

Днес училището е с изцяло ремонтирани и обновени класни стаи, кабинети и коридори. Ежегодно училището кандидатства и печели проекти на МОН. Най-мащабният проект е за изграждане на STEM център.

Днес училището е утвърдена и успешна образователна институция.

Приветствия по случай юбилея отправиха директорът Радка Йорданова и кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров.

„Взискателност и неповторим будителски дух превърнаха училището в храм на знанието, образоваха ни, възпитаха ни и ни предадоха щафетата“, каза директорът. "70 години средно училище дава най-ценното на своите ученици - знанието. Това го прави богато с успехите на учениците, с традициите и личностите, които е подготвило и възпитало", каза още тя.

Кметът Валентин Димитров пожела на учениците да бъдат вдъхновени, упорити, трудолюбиви. Да следват примера на своите учители. И, без значение в коя точка на света се намират, винаги да носят в себе си Вапцаровския силен дух".

c