Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Г. Германов от ТПП-Добрич: Планът за възстановяване и устойчивост е инструмент за излизане от кризите

Планът за възстановяване и устойчивост е нещо, за което се говори от доста време, и всички очакваме с голямо нетърпение. Чакаме едни милиарди, които ще влязат както в икономиката, така и във всички останали браншове на нашия живот, посочи главният секретар на Търговско-промишлената палата в Добрич Герман Германов.

Палатата и мрежата Европа директно, в която тя участва, си поставят за задача информацията за механизма за възстановяване и устойчивост да достигне по-бързо и лесно до гражданите. Както и за временния инструмент на Европейската комисия, който е с бюджет 800 млрд. евро и основната му цел е да се подпомогне за преодоляването на нанесените от пандемията от Covid-19 икономически и социални щети.

„За съжаление, точно когато решихме, че Covid-19  се е превърнал в нещо нормално в нашето ежедневие и че излизаме от този проблем, ни връхлетяха и други, свързани с войната Русия-Украйна и всички останали кризи“, посочи Германов.

„Ние продължаваме да живеем в криза, и финансова, и инфлационна, и енергийна. Като добавим и политическата криза, в която се намираме, големите неясноти ще имаме ли редовно правителство или не, редовен държавен бюджет или не. Всичко това поражда доста неясноти относно бъдещото ни развитие като държава и икономика“, добави главният секретар на ТПП – Добрич. Според него Механизмът за възстановяване и устойчивост е инструмент да преодолеем всички ези кризи, в които живеем.

c