Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Златен туристически Оскар бе присъден на Община Каварна

32 златни статуетки бяха връчени от осмото издание на годишните награди на туристическата индустрия на Балканите  в хотел „Премиер“ в София.

Наградените общини тази вечер успяха да достигнат резултатите от посещенията на туристи от годината преди COVID-2019, съобщават от Община Каварна.

А за община Каварна разликата е с едва 20 % от броя на туристите преди епидемията, обобщи Лиляна Арсова. Близо 54 000 регистрации на туристи в местата за настаняване са отчетени в Община Каварна за периода януари – октомври 2022г. Най-много от тях са на румънски туристи – над 32 000, български туристи – над 13 000, полски туристи – над 1 300, норвежки туристи – над 1 000 и др.

По данни на Министерството на туризма община Каварна ще завърши 2022 г. с близки, а много вероятно, и с  по-високи резултати в областта на туризма от предпандемичната 2019г. Тези резултати са достойни за високите оценки на журито, още повече, че в съседство със страната ни се водят военни действия, които допълнително усложняват работата на туристическия сектор, допълни водещата церемонията Патриция Кирилова.

Община Каварна получи награда в категорията „Местна власт, лидер в морския туризъм“. При получаването й кметът Елена Балтаджиева сподели: „Наградата не е на Общината, а е на целия наш бизнес - хотелиери, ресторантьори, търговци, които с работата си допринасят да сме желана дестинация и да получим това най-високо отличие“. Тя подчерта, че заслугата е на целия местен бизнес, като Общината ни е постигнала тези резултати при тези изключително трудни условия.

Събитието акцентира върху приятелството и добросъседските отношения на Балканите, а в различните категории бяха отличени общини, туристически дестинации и агенции, хотели, атракции и успешни практики в туризма от България, Гърция, Северна Македония, Турция и Косово.  

c