Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В Добрич е учредена Регионална занаятчийска камара

Регионална занаятчийска камара за област Добрич /РЗК - област Добрич/ е учредена на 28 ноември по Закона за занаятите.

Учредителното събрание е  проведено на 21 ноември и е било инициирано от бившия председател на Регионалната занаятчийска камара  Енчо Липовански. На него е взето решение да се учреди Регионална занаятчийска камара за област Добрич. За председател на Управителния съвет бе избрана Магдалена Петрова, а за председател на комисията по етика Мирослав Милев. Органи на управление са Общото събрание и Управителен съвет.  Приет е Устав, съобразно Закона за занаятите.

Представителната организация на занаятчиите в Република България, съгласно Закона за занаятите  е Националната занаятчийска камара. Съгласно същия закон в една административна област може да има само една „Регионална занаятчийска камара”, която като колективен член на НЗК се явява представителна организация на занаятчиите от региона.

Основната дейност според закона за занаятите и Устава включва подпомагане на  държавната и общинската администрация в усилията им за насърчаване развитието на занаятите и разработване на икономическата им политика и целевото финансиране на програми и проекти, свързани със занаятите. Камарата води регистър на занаятчиите и регистри на чираците, калфите и майсторите. Тя  издава удостоверения за произход на изделията, произвеждани в занаятчийските предприятия, както и други удостоверителни документи в случаите, уредени със закон. Подпомага членовете си в организирането и осъществяването на занаятчийското обучение, провежда изпити за признаване на занаятчийска квалификация и издава свидетелства. РЗК контролира качеството на занаятчийските услуги и законосъобразността на занаятчийската дейност. Тя подпомага равнопоставеността между занаятчиите;

Като колективен член на НЗК и съгласно Устава  работи за добрия имидж на занаятчиите, на НЗК и РЗК - област Добрич. В случаи на уронване престижа чрез социални платформи, Фейсбук, медии и други средства  за масова информация ще уведомява НЗК, която от своя страна ще предприема необходимите действия съгласно законите в България.  

c