Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Никулден е, честит празник на имениците, моряците, рибарите, банкерите, търговците!

На 6 декември празнуваме Никулден - един от най-важните православни празници. Посветен е на свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на рибари, моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

Св. Никола е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия.

Освен на 6 декември Никулден се празнува и на 9 май, когато е т.н. Летен Никулден. На 9 май Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Николаѝ Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др. На празника, за да уважат именника в дома му, идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени предварително. Имениците на този ден в България варират около 200 000 души. Най-често срещаните имена са Николай, Никола и Николина.

c