Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Какви са народните традиции и предания за Никулден?

Преданията разказват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката с шаран – това е причината, традиционно, именно тази риба да присъства на празника. Някога на никулденската трапеза задължителен бил рибникът (шаран изпечен в тесто) и обреден хляб (в различните населени места се нарича никулски хляб, колак, боговица, светец), които се осветявали.

Коледните елхи се украсяват на 6-ти декември, а на трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Ето защо шаранът се приема за задължителната риба на този празник. Смята се, че Свети Никола е предшественик на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада.

Поверие ни учи, че в портфейлите се слага люспа от празничната риба, която носи късмет и пари. Костите от рибата не бива да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, за да има благополучие в семейството и то да се увеличи. На този ден се събира цялото семейство и трапезата не се вдига през целия ден. На нея може да има жито, боб, чушки с ориз, варена царевица, постни сърми, тъй като Никулден е по време на Коледните пости. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяждат на семейната вечеря. Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата.

Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулет, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести. На Никулден по българска традиция може да се посвети рибен курбан.

В никакъв случай не трябва да се слага на трапезата си гола риба, тъй като се смята, че това е на бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята. Според поверието, когато чистите рибата трябва да внимавате да не настъпите някоя паднала люспа, защото можете да се разболеете и умрете.

Девойките, които искат да се задомят, трябва да се помолят за това рано сутринта на 6 декември.

Свети Николай е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно-родов празник, наричан служба, молитва, черква.

Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

c