Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

БГ евро под елхата за Коледа, ЕК одобри отсичане на новите монети

България вече има разрешение да отсича български евро монети, след получаване на одобрение за влизането на страната в Шенгенското пространство - т.нар. семейство на богатите държави-членки.

Днес, 6 декември 2022 г. Европейската комисия и председателят на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство с България, в който са посочени практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда собствени евро монети, но едва след официално одобрение за присъединяване към еврозоната.

Българските евро монети трябва да бъдат отсечени още преди официалното ни влизане в еврозоната. Практиката в страните-членки, които последни влязоха в еврозоната, позволява още месец преди приемането на еврото, хората и фирмите да могат да се сдобият с комплекти от новите национални евро монети. По този начин българите ще имат директен контакт с евро монетите, които следва да бъдат въведени в обращение.

Стартовите комплекти с евро монети често биват използвани като подарък за Коледните празници. Това пък сочи практиката в страните, които наскоро замениха националните си валути с единната европейска.

Ако бъде реализиран планът, България да се присъедини към еврозоната от началото на 2024 г., за следващата Коледа през 2023-та, по-находчивите ще могат да си закупят първите комплекти с монети и да ги поставят като подарък под семейната или под фирмената елха.

По-ранното отсичане на евро монетите цели и да може от 1 януари 2024 г. с тях да са заредени магазините, където при пазаруване клиентите да получават ресто само в банкноти и евро монети.

Докато евро банкнотите са еднакви за всички страни-членки, то в монетите е вградена символиката на всяка една държава-членка.

Преди да започне отсичането на българските монети евро трябва да бъде одобрен проект със символиката на новите български евро монети от по 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента. С български символи ще са монетите от по 1 и 2 евро. Процедурата се осъществява от Българска народна банка (БНБ). Сред предложенията, които до момента биват обсъждани, е на една от монетите да присъства Мадарският конник.

Меморандумът за разбирателство беше подписан днес в Брюксел от зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю. От Българска страна подпис положиха служебният министър на финансите Росица Велкова и управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Комуникационната стратегията за присъединяване се основава на приетия от Министерския съвет Национален план за въвеждане на еврото в Република България и описва принципите и задачите на цялостна информационна и комуникационна кампания; отговорните институции, които ще изпълняват отделните дейности в рамките на цялостната кампания; етапите за изпълнение на дейностите; целевите групи; каналите за разпространение на информацията и пр

източник: БТА.

c