Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Преди Никулден: Рибата на пазара в Добрич тази година е с 20-30% по-скъпа

По-малък улов, но по-високи цени - такава е годината за рибарския сектор

Значително по-скъпо ще ни струва тази година да спазим традицията и на трапезата на Никулден да има голям люспест шаран. Това показа проверка на цените в рибните магазини на централния кооперативен пазар в Добрич. Търговците отчитат ръст на цената между 20 и 30%. Ако преди година можеше да купим класическата за празника  риба на цена от 8 лева за килограм, то тази година ценатай  достига до 11 лева. Големите супермаркети успяват да сведат цената до миналогодишната, но потребителите са категорични, че качеството не е като това в рибарските магазиин.

Тази година рибарите бележат спад на улова. В мрежите им през есенно-зимния сезон попада основно паламуд, чернокоп, сафрид и шаран. През лятото обаче уловът и на морска, и на речна риба, е била ограничен.

"На трапезата на добричлията, както и на всеки, който празнува Никулден, традиционно присъства шаран. Задължително с люспи, които носят берекет, финансово благополучие", разказа пред Про Нюз Добрич Атанас Шопов, управител на рибен магазин "Каската на костенурката". Купуват се, макар и в ограничени количества, и по-скъпи риби като лаврак и ципури. Клиентите залагат на традиционното и достъпното.

По думите на Атанас Шопов две са най-популярните рецепти за приготвяне на шаран. Едната е за пълнен шаран на фурна със стафиди, орехи, ориз, лук и подправки на вкус. Другата е за пържен шаран  в “одеяло” от брашно, може и царевично. Универсалната подправка за всяка рибна рецепта е черен и червен пипер, както и много лимон.

Ако след празника е останала несготвена риба, с нея може да се приготви супа. А ако е вече изпечена или изпържена, добре е да се консумира възможно най-рано, което е още един повод да се насладим още веднъж на вкусовите качества на хубавата риба, допълни Шопов.

По молба на Атанас Шопов поздравяваме най-малкия член на екипа на магазина му, именничката Никол Андонова Стоянова на две години.

c