Ученици и готвачи от Добрич и Албена твориха рибни чудеса в помощ на възрастни
Ученици и майстори готвачи от Варна, Добрич, Албена и Бургас мериха днес кулинарните си умения в подкрепа на живеещите в Дома за възрастни хора „Гергана“.
Те се включиха в 10-ят юбилеен кулинарен фестивал “Да споделим Никулден” с благотворителен базар, който се проведе днес в Grand Mall. В най-големия търговски център във Варна кулинарите от региона разположиха своите щандове, заредени с вкусни изкушения. Включиха се ученици, студенти и ресторантьори.
Събитието се организира от Варненската туристическа камара с подкрепата на Община Варна, Българската асоциация за кулинарна култура и Grand Mall.
8 учебни заведения се включват във фестивала - средни училища от градовете Варна, Провадия, Игнатиево, Долни чифлик и село Синдел, като и от Професионалната гимназия по туризъм „П.К. Яворов“ от Добрич, включват се и Колежът по туризъм - Варна, и Колежът по туризъм - Бургас.
Своето майсторство демонстрираха и осем ресторанта, сред които са представителите на курортни комплекси Албена, Св. св. Константин и Елена, Слънчев ден, хотел “Интернационал”, “Грифид” хотели, ресторантите “Стария чинар”, “Мънкис” и “Кубо Рибарски”.
Кулинарните постижения бяха оценявани от жури с председател Желязко Каракашев и членове шеф Хю Бутен и шеф Иван Иванов.
Най-добрите получиха дипломи и купи, а за отборите на училищата представители на бизнеса са осигурили и предметни награди.
Всички ястия се продават благотворително, като със събраните средства ще бъде подпомогнат Домът за стари хора “Гергана”.
Пищно подредените щандове предлагаха както традиционни ястия - пълнен шаран, лаврак или есетра, така и екзотично звучащи деликатеси от сьомга, трюфели и по-редки рибни видове. Не липсваха и приготвени ястия от средиземноморската кухня, които примамваха посетителите с миди и скариди.