Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Мая Бърдарова от Добрич – самотните хора се радват на отношението, не само на храната

За поредна година кампанията "Споделен хляб" ще зарадва нуждаещите се от храна и добро отношение хора на прага на най-студените месеци, но и най-светлите празници. Инициатор на кампанията е Мая Бърдарова, ръководител на Клуба за народни танци „Жътвари” в Добрич.

По повод поредната мащабна инициатива Мая Бърдарова сподели пред Про Нюз Добрич, че идеята й хрумнала, усещайки, че може да се създаде традиция – да се раздава добро и да се помага.

"Добричлии са позитивни хора, особено когато става дума за доброволчество. През годините, в които провеждаме кампанията, не съм срещала негативизъм, а само позитивни и мотивирани да помагат хора", каза Мая Бърдарова. По думите й хората трябва наистина да ти имат много голямо доверие, а то се гради, когато има резултати. Първите кампании започнали само клуб "Жътвари", а след това спонтанно се включили и граждани.

"В "Жътвари" от 10 години насам винаги сме били съпричастни към нуждаещите хора. Заедно с тези прекрасни хора, както и Александър Иванов от фондация "Милостиво сърце", сме помогнали на много хора, посочи тя.

Първата кампания организирали през 2018 г. в рамките на клуба, като дарили стотици пакети с хранителни продукти на Домашния социален патронаж към Община Добрич. Идеята беше да осигурим храна на ползвателите на услугата във времето, когато тя не работи. Тя е в помощ на възрастни хора, които много трудно пазаруват, а често и няма кой да отиде вместо тях. Получихме списъка от социалните грижи и така започна всичко, връща лентата назад Мая Бърдарова.

Силно ги впечатлило това, че хората, особено самотните, се нуждаят повече да се срещнат с някого и да поговорят, отколкото от самите продукти. Понякога възрастните се нуждаят някой да им помогне с повреден уред или смяна на електрическа крушка. Те се радват на отношението, на контакта с хората, а не просто на пакета с храна, казва инициаторката на "Споделен хляб".

Разказва, че веднъж посетили дома на възрастна жена, чиито роднини живеят много далеч. Тя се отоплявала на ток, но пипала копчетата и изведнъж печката спряла да работи. "В стаята беше много студено, а жената си мислеше, че печката е повредена. Успяхме да пуснем печката и тя беше много повече благодарна за това, че се е намерил някой, който да й помогне", разказа Мая Бърдарова.

През годините "Споделен хляб" се превърна в мащабна кампания, която обединява много хора - както танцуващите в "Жътвари", така и много граждани.

Хората не просто отделят по един или два продукта от пазара си, а специално пазаруват за кампанията качествени продукти, след това ги носят в клуба. Така през цялата година събираме продукти. Това говори, че те вземат присърце кампанията", счита инициаторката й.

c