Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Бернската конвенция реши да затвори досието по случая Калиакра

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши да затвори досието по случая “Калиакра“, свързан с изграждането на ветропаркове в района на Калиакра и Балчик, съобщи Министерството на околната среда и водите.

Решението е взето на заседание на Постоянния комитет, което се проведе в периода от 28 ноември до 2 декември 2022 г. в Страсбург.

Досието е от 2004 г., като през 2007 г. Постоянният комитет на Конвенцията отправи препоръка към България, съдържаща редица изисквания. Комитетът отчете предприетите мерки от страна на Министерството на околната среда и водите и на другите компетентни институции, включително на собствениците на ветропаркове в района, и стигна до единодушно съгласие, че файлът вече не е необходим.

Друго важно решение на Постоянния комитет е да не се отваря досие по въпроса за трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

Отчитайки трудностите при комуникацията между българските власти и неправителствените организации, Бюрото на Конвенцията ще обмисли на следващото си заседание дали процедура по медиация може да бъде приложена като продуктивен инструмент за подобряване на сътрудничеството.

Министерството на околната среда и водите приветства взетите решения, посочват още от ведомството.

c