Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Филмът „Кавал парк“ за виртуоза Александър Еплер ще бъде показан в Каварна на 8 декември

Документалният филм "Кавал парк" ще бъде представен в една специална бутикова прожекция в  Каварна на 8 декември.

Филмът разкрива живота и личния свят на виртуозния музикант Александър Еплер - американец от руски произход, необичаен човек и българофил (както сам той определя себе си), който ни учи на любов към България. Зрителите ще се запознаят с необикновената история на Еплер - запленен от българския фолклор, през 70-те години той пристига в България, за да изучава свиренето на кавал.

Лентата е режисирана от Богдан Дарев, а снимачният процес продължава три години. Филмът е сниман в Пловдив, Камено, Сиатъл, Лос Анджелес, Сан Диего, Сан Франциско и Чикаго. Главен продуцент е Българско общество ПЧЕЛА. Филмът е осъществен с подкрепата на американските любители на българския фолклор и българите в САЩ.

Освен маестро Александър Еплер, участват още Васил Денев, Жеко Ангелов, Петър Алексиев, Тодор Киров, Черил Спасоживич, Изуми Феърбанкс, Джинджер Ръсел, Дамян Йорданов, Николай Таслаков, Росен Иванов, Даниела Найберг, Калин Крумов и режисьорът Богдан Дарев.

Прожекцията е в West Café в Каварна на 8 декември от 19.30 часа. Входът е свободен. Зрителят ще се потопи в необичайната история на Александър Еплер, поднесена с много финес и обич към българския фолклор.

През декември, освен в Каварна, филмът ще бъде представен във Велико Търново, Бургас, Варна, София и с. Миндя.

c