Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Бейби бум на теленца Black Angus в животновъдното стопанство на Албена

Над 60 млади телета от популярната месодайна порода Блек Ангъс са се родили в стопанството на „Еко Агро“ през месец ноември. Това е своеобразен бейби бум за фермата, споделя нейният управител и главен ветеринар д-р Мартин Иванов.

"Ако всичко върви по план, очакванията са до края на м. февруари следващата година броят им да достигне над 140."

Сред новите попълнения на трите стада са и две двойки близнаци, което се случва изключително рядко. Младите животни ще останат с майките си в продължение на 9 месеца, за да бъдат захранени с важните за тяхното развитие коластра и мляко, богати на хранителни вещества, витамини и минерали.

„Нашите телета са изцяло пасищно отгледани и по начин, максимално доближаващ се до естествената им среда. Това отличава фермата от останалите в страната и дава резултат както върху качеството им на живот, така и върху вкусовите показатели на месото“, споделя д-р Иванов, който се грижи за елитните животни на крехката възраст от 28 години. „Имаме крави майки, които са на повече от 10 години, все още се чувстват добре и дават поколения. При други ферми тази възраст рядко достига 4 години“, допълва той, като уточнява, че голямо значение за това има тяхната диета – освен свободната паша, тук говедата се дохранват единствено със собствено произведени сено, люцерна, силаж и слама, без никакви концентрирани фуражи.

„Самите пасища, разположени в землището на Балчик, се намират в Натура 2000 и това гарантира тяхната чистота и защита от вредни човешки влияния. На тях растат различни билки, наситени на полезни етерични масла, които придават много специфичен и приятен вкус на месото. Малко хора знаят, но мазнината на пасищно отглежданите животни е богата на Омега-3 наситени мастни киселини, в пъти повече от конвенционално отглеждани животни. В нея намираме и големи количества свързана линолова киселина (CLA), която играе важна роля в поддържането на оптималните функции на организма, и която той не може да синтезира сам. Тя улеснява изгарянето на мазнините, стимулира мускулния растеж, намалява риска от ракови заболявания, повишава имунитета и намалява инсулиновата резистентност“, казва още д-р Иванов.

д-р Мартин Иванов

Във фермата на „Еко Агро“ се отглеждат около 400 говеда от породата Абърдейн Ангъс, или по-известна заради черната си окраска като Блек Ангъс. Животните произхождат от тучните поля на Шотландия и са изключително устойчиви на зимни условия. Месото се отличава със силно изразена мраморираност и крехкота. От съвсем скоро в стопанството живеят и няколко животни от разновидност Ред Ангъс, отличаващи се от черните си събратя по червения цвят на козината.  

c