Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Оспорват в съда актовете за собственост на Албена АД на 8 сондажа

Областният управител на област Добрич, като представител на държавата, ще оспори в съда издадените нотариални актове за собственост на Албена АД на осем сондажни кладенеца, които се намират на територията на община Балчик. Актовете са издадени тази година, на базата на констативни протоколи. Темата бе обсъдена на днешното заседание на Асоциацията по ВиК в област Добрич, на което бе приет бюджета на Асоциацията за 2023 година в размер на 69 462 лева.

В същото време държавни проверки са установили, че въпросните сондажи са водоизточници с минерална вода, които според законите в България са изключителна държавна собственост. Областният управител Здравко Здравков, като председател на Асоциацията по ВиК, е уведомил МРРБ и МОСВ за проблема и оттам се чакат конкретни указания, за да може по съдебен път да се защити интересът на държавата.

На заседанието бе припомнено, че заради Пречиствателна станция за отпадни води „Албена“ (ПСОВ), която е призната собственост на туристическото дружество от 2018 г., в област Добрич не може да бъде реализиран спечелен европроект на стойност 115 милиона лева. С него трябва да се ремонтира същата пречиствателна станция, която е в окаяно състояние, както и водна инфраструктура в област Добрич. Оказва се, че статутът на ПСОВ е пречка за реализиране на проекта.

„ВиК Добрич“ изгуби проект по ОПОС, но е с шанс да е първо в новия програмен период

Изпълнителният директор на „ВиК Добрич“ АД инж. Тодор Гикински заяви, че ПСОВ е пред разпад, а милионите не могат да бъдат използвани. С тях според Гикински би могло да се постигне Северното Черноморие да бъде сред най-чистите райони в страната. Той апелира за реакция от страна на държавата, в лицето на областния управител.

Здравко Здравков заяви, че за пореден път проблемът ще бъде поставен на вниманието на министър-председателя на Р. България и ресорните министерства.

c