Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

ОбС Добрич прие на първо четене Наредба за гробищните паркове

Наредба за гробищните паркове и погребално – обредната дейност на територията на Община град Добрич бе приета на първо четене на днешното заседание на Общинския съвет. На територията на Общината действат два общински гробищни парка – в град Добрич и в кв. Рилци.

До 5 000 лева глоба за вандализъм в гробищните паркове в Община Добрич предвижда Наредба

Общинските съветници решиха Наредбата да бъде приета окончателно след две четения, заради многото дебати и въпроси по нея при разглеждането й в постоянните комисии. Председателят на ОбС Нивелин Радичков обяви, че в този мандат на местния парламент не е имало подобен казус,  но в правилника за работа на Съвета има възможност да се проведат две четения за приемане на докладна записка. Между двете четения ще се вземат предвид направените забележки и предложения и на следваща сесия, след второ четене ще бъде гласуван окончателен вариант на Наредбата.

Днес бе прието да се даде една седмица на общинските съветници да направят предложения по документа, които да бъдат взети предвид при второто четене.

В отговор на въпрос от залата, директорът на Обредния дом Румена Маринова обяви, че се предвижда догодина в гробищния парк в Добрич да бъде изградена стена за урни. Тя обясни, че допреди няколко години, преди да заработи крематориумът във Варна, в гробището са били поставяни 10-15 урни годишно. След откриването на крематориума броят им вече е между 70 и 100 годишно, което по думите на Маринова създава предпоставка за изграждане на урнова стена.

По предварителни проучвания, построяването на стена с 36 клетки ще струва около 30-35 000 лева.

Маринова посочи, че сметопочистването на гробищата е организирано ежедневно. На две седмици веднъж се премахват с техника опасни дървета, но зелената растителност остава сериозен проблем.

c