Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Допълнителен контейнер за дрехи и обувки поставиха до Младежкия център в Добрич

Допълнителен контейнер за домашен текстил и стари обувки, чанти и колани е поставен в Добрич. Той е по ул. „Св. Св. Кирил и Методий” до Младежки център „Захари Стоянов”, съобщават от общинската администрация. От там отчитат засилен интерес към тази система за разделно събиране.

Поставените в контейнерите облекла и други текстилни материали, които са годни за повторна употреба и са преминали през дезинфекция, се използват повторно като дрехи втора употреба и като памучни парцали за почистване в индустрията. Част от материите се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия. Инициативата цели да осигури на гражданите възможност да покажат своята екологична отговорност и да се освободят от ненужни дрехи без риск за околната среда в синхрон с добрите европейски практики.

От Общината напомнят, че е препоръчително дрехите да бъдат изпрани и поставени в торба. Контейнерите са разработени по специална система, която не позволява насилственото им отваряне.

Стари дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил също може да се предадат и на Площадката за разделно събиране на отпадъци от домакинства, която се намира в ЖК „Балик-Йовково – юг“, на ул. „Христо Ботев“ №68 /след старото обръщало в ЖК „Балик“/ и с работно време от понеделник до петък от 9.00 до 18.00 ч.

c