Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Завещано: Помни Ньой! Днес е Ден на народната памет в България

От 1996 година 27 ноември се отбелязва като Ден на народната памет в България.

Инициативата е на Общонародното сдружение "Мати Болгария". Поводът - годишнина от подписването през 1919 година на Ньойския мирен договор, който е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война (1914-1918).

Декретът налага от България да бъде отнета площ от 11 278 кв. км, ведно с българското население. Това са териториите Южна Добруджа, Западните покрайнини - Царибродско, Босилеградско, Струмишко и Беломорска Тракия.

По този начин, в началото на 20 век, броени години след Освобождението, България губи Беломорския си излаз, житницата си - Добруджа, Македония също остава под чужда власт, а Западните покрайнини са подарени на тогавашното обединено Кралство на сърби, хървати и словенци.

Чудовищни времена - стотици хиляди българи оставят покъщнина и са принудени да бягат в пределите на останалата свободна България,. Значително повече са онези от тях, които биват насилствено изселени и остават извън Родината и десетилетия наред търпят безправда и унижение.

Най-тежкото последствие за Млада България - не, не са териториалните загуби или непосилните репарации. Това е прекършеният български национален идеал - святата мисия за Обединение на Отечеството, онова, за което са се борили, проливали кръвта си и давали живота си поколения наред.

След този международно наложен погром, енергията на нацията вместо към величавата цел, се насочва към болезнено и често пъти дори кърваво политическо противопоставяне - нещо, което за всеки с будно съзнание, е видимо и с днешна дата.

Идеята на инициаторите Общонародното сдружение "Мати Болгария": Поколенията да помнят за трагедията, но да напомнят и за героизма и непримиримостта на предците си, отстоявали векове наред националните идеали.

карта - narodnapamet.com

В края на миналия век се смяташе, че преначертаването на граници е нещо, завинаги заклеймено и вече немислимо в съвременна Европа. Уви, събитията в Югославия и Украйна само доказват наивността на европейците и измамните намерения на Световните елити. Правото на Силата продължава да нехае за стремежа на човечеството към Прогрес и Мир.

използвани са материали от сайта НАРОДНА ПАМЕТ

c