Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Ново оборудване и автомобил осигури Община Тервел за Медицинския център

Медицинският център в Тервел разшири дейността си през тази година. Към екипа от лекари-специалисти в центъра се присъединиха още петима медици - пулмолог, ендокринолог, ортопед – травматолог, гастроентеролог и нефролог, съобщават от общинската администрация. В центъра работят още кардиолог, рентгенолог, невролог, гинеколог, психиатър, физиотерапевт, лекар към клиничната лаборатория. Екипът на центъра е окомплектован и със специалисти в различните направления – медицински сестри, специалист по физиотерапия, лаборанти, акушерка, рентгенов лаборант. Платени прегледи се извършват и от уролог. Центърът прави и тестове на пациенти за ковид.

Надграждането на работата на Медицинския център през 2022 г. съвпадна по време и с реализиране на общински политики за подобряване на ресурсите на единственото общинско лечебно заведение. Преди дни бе доставен нов автомобил за превоз на ежедневно пътуващите от и до Тервел лекари и медицински специалисти. Автомобилът е закупен от Община Тервел, марка „Шкода Октавия“, фабрично нов, на стойност 35 850 лв., без ДДС. За доставката на автомобила е проведена процедура от вида „Публично състезание“, като доставчикът е избран сред три подадени оферти.

Медицинският център в града получи от Общината и седем нови окомплектовани с монитори и клавиатури стационарни компютри, два принтера и едно мултифункционално устройство. Общата стойност на техниката е 5 690 лв. без ДДС , като доставката е извършена отново чрез обществена поръчка от вида „публично състезание“, в което участваха седем фирми.

Миналата седмица в работата на Медицинския център бяха включени още два нови апарата, също закупени от Община Тервел, по предложение на медицинския център. Общата стойност на двата апарата е 10 440 лв. с ДДС.

Единият от апаратите - за гунафореза, е за физиотерапията, която от своя страна, също бе разширена и обновена през 2021 година. Вторият апарат е спирометър за Пулмологичния кабинет и ще послужи за диагностика на пациенти,  които страдат от постковид синдроми.    

Медицинските услуги, които предлага Медицинският център в Тервел са функция и от човешкия ресурс. От  настоящата 2022 г. и по отношение на кадровата обезпеченост  нещата тръгнаха в положителна посока, посочват от Общината.

Трима са стипендиантите на Община Тервел с медицински специалности. Студенти, които се обучават за рентгенов лаборант, специалист по медицинска химия и медицинска сестра вече получават ежемесечно стипендии в размер на 400 лева от общинския бюджет. Стипендиантите получават и втора, допълнителна месечна стипендия от по  250 лева от дружество, което инвестира в Община Тервел – „В-ридиум Атлас Енерджи“ ООД. Дипломиран през 2022 г. медицински специалист от Тервел вече  започна работа в медицинския център.

c