Водещи новини - дясно Общество

Дъждът в Западна България преминава в сняг. АПИ: Тръгвайте с подготвени автомобили

Днес службите на Пътна агенция изрично предупреждават водачите, на които им предстои пътуване в Западна България, да тръгват с готови за зимни условия автомобили.

Данните на АПИ сочат очаквано понижение на температурите. През нощта във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. За днес е определен жълт предупредителен код за опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Агенция “Пътна инфраструктура” апелира водачите:

  • карайте с повишено внимание и съобразена скорост
  • спазвайте необходимата дистанция
  • не предприемайте резки маневри
  • не използвайте аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

От АПИ уверяват, че областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.