Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

„Алексия“ от Добрич е част от спектакъла за 70 г. Българска художествена гимнастика

В зала 1 на НДК от 17 часа днес ще започне впечатляващият спектакъл, с който ще бъде отбелязана 70-ата годишнина на Българската художествена гимнастика.

Част от него ще бъде и спортният клуб по гимнастика „Алексия“ от Добрич.

Уникалното събитие ще чества  70 години победи, сълзи от щастие и гордост, подарени ни от едни силни и неповторими жени, отдали живота си в името на най-красивия и женствен спорт в света – художествената гимнастика.   

Талантливите гимнастички от Добрич ще се представят с хореографията „Контакт“, която спечели първо място на Гимнастрадата, „Алексия“. С нея те бяха  гости и на Държавното първенство. Момичетата вдигнаха залата на крака.

С концерта Българската федерация по художествена гимнастика ще разкаже за извървения до момента път. Върхове, падения, грешки, въздигания, несправедливости, надежди – подобно на човешкия живот, по него има от всичко.

Идеята е да се направи ретроспекция на спорта през всичките тези години. Водеща на събитието ще бъде олимпийската шампионка Симона Дянкова и в него ще участват оперни изпълнители, както и гимнастичките от националните отбори и деца от клубовете в цялата страна.”

По думите на президента на федерацията Илиана Раева  ще бъде нещо много различно от всичко досега. Присъстващите ще могат да видят на живо много от героините, главни действащи лица през тези 70 години. Почетни гости на тържествения концерт ще бъдат трикратните световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова, треньорките Нешка Робева и Ина Ананиева, диаментените момичета – олимпийски шампионки в ансамбъла, които ще се представят със свое изпълнение.

На Вера Маринова – най-компетентният коментатор, изживял от първо лице вълненията на гимнастическия килим, ще бъде поверена ролята на своеобразен разказвач. Тя ще “довежда” спомени, но и неразказани истории, докато на голям екран вървят кадри от филма на БНТ, създаден за годишнината на българската художествена гимнастика.

Спектакълът ще завърши с изпълнения на гимнастичките, на които възторжените им почитатели възлагат надеждите за златен олимпийски медал в Париж.

c