Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Училището в село Дуранкулак чества своя патрон Св. Климент Охридски

Училището получи подарък - портрет на Васил Левски с интересна и нова информация за всички, а именно, че Левски е пребивавал в Дуранкулак и е работил като учител в килийното училище

С посрещане на училищното знаме и под звуците на химна на училището започна празничният концерт под надслов „Под стряхата на родното училище“.
Директорът – Маргарита Тодорова, представи гостите на празника, сред които кметът на община Шабла Мариян Жечев, кметът на Дуранкулак Веселин Йорданов, Таня Янакиева – началник отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в общинска администрация, родители, жители на селото. Гости на тържеството бяха и учители от училището в гр. Хамчарка, Румъния, водени от директора.

Маргарита Тодорова поздрави всички представители на училищната общност с празника, като изтъкна заслугите и значението на делото на един от най-добрите ученици на Кирил и Методий – св. Климент. Личност, останала в историята като духовник, просветител, писател, учител, поставил началото на българското стопанство и българската архитектура и църковна украса.

Посочи, че днешният празник е посветен на учителя Климент и на всички учители от училището, които се стремят да бъдат негови достойни последователи. Подчерта, че учителската професия не се учи, за нея трябва талант и призвание, трябва да я носиш в сърцето си. Потърси отговора на въпроса: „Откъде идва знанието?“, като открои важната роля на учителя. Директорът благодари на колегите си за ежедневния труд и усилия, а на възпитаниците на училището пожела да са здрави, да са упорити в усвояване на знанията и уменията, успешни и да станат добри хора.

В тържеството се включиха всички ученици: Оживяха герои от любими приказки. Прозвучаха стихове. Песни, огласиха малката зала на НЧ „Дружба 1898“ с. Дуранкулак.
С приветствени думи към ученици, учители и родители се обърна кметът на община Шабла – Мариян Жечев. Пожела на учениците да слушат своите учители и родители, за да стигнат далеч в овладяването на знания. За да развиват своята любознателност им обеща подарък – еднодневна екскурзия по места, свързани с историческото и културното богатство на страната ни, която ще осъществят с новия училищен автобус, който следващата седмица ще бъде в общината.
Поздравителен адрес от д-р Йорданка Стоева – председател на Общинския съвет, прочете директорът на училището. Поздравителен адрес имаше и от директора на СУ „Асен Златаров“, поднесен от Йоанна Милкова – XI клас и председател на ученическия съвет, която заедно с Даниела Димитрова – педагогически съветник в СУ „Асен Златаров“ Шабла уважиха празника на ОУ „Св. Климент Охридски“ с. Дуранкулак.

Поздрав към гостите от Румъния отправи четвъртокласникът Марио Канев, който рецитира на румънски език. Поздравления от името на гостите поднесе директорът на училището в с. Хамчарка. Тя подари на училището украса за предстоящите Коледно–новогодишни празници и рекламни материали.
Директорът на училището получи ценен дар от Атанас Мянков, бивш жител и началник на митницата в с. Дуранкулак – портрет на Васил Левски с интересна и нова информация за всички, а именно, че Левски е пребивавал в Дуранкулак, където е работил като учител в килийното училище.

Празничният концерт завърши с изпълненията на малките танцьори, обучаващи се по проект „Заедно в изкуствата и спорта“, модул „Изкуства“ с ръководител Надя Иванова.

c