Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Прокуратурата в Добрич: Не се доверявайте на непознати, не хвърляйте пари през терасите!

Районна прокуратура - Добрич ръководи досъдебно производство по член 209, ал. 1 от НК за измама, реализирана по телефона, при която възрастна жена от града е въведена в заблуждение и в резултат от това е ощетена с голяма сума пари, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. 

Става въпрос за крупната телефонна измама, станала вчера в Добрич, за която Про Нюз Добрич вече съобщи.

На 23 ноември 2022 година 87-годишна жена от Добрич получила обаждане на домашния си стационарен телефон от непозната. В разговора й било обяснено, че се провежда специализирана полицейска  операция за залавяне на телефонни измамници, в която тя трябва да се включи. Малко по-късно пострадалата получила второ обаждане този път от мъж, който се представил за „началник в полицията“ и поискал от нея да събере спестяванията си, след което да ги хвърли през терасата, като внимава да не бъде забелязана. Възрастната жена останала с убеждението, че помага на органите на реда, и без да подозира извадила спестяванията си в размер на 25 000 канадски долара (над 35 000 лева), поставила ги в найлонова торба и ги хвърлила през терасата. Часове по-късно разбрала, че била измамена.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Добрич. Предприети са множество действия за установяване на извършителите на измамата. Според събраните през последните часове факти съпричастност към измамата има още една възрастна жена – на 81 години, която също вярвала, че помага на полицейските служители да заловят извършители на телефонни измами.

Районна прокуратура – Добрич призова за пореден път гражданите да бъдат внимателни и да не се доверяват на непознати, които се опитват да ги убедят да им предоставят парични средства, още повече, когато непознатите се представят за служители на държавна или общинска институция. Да не предоставят пари на непознати, да не хвърлят парични суми през терасата, да не участват в телефонни разговори, които ги убеждават да направят това или подобно друго действие, което може да ги ощети. Възрастните граждани, когато видят непознат телефонен номер или румънски, или друг чуждестранен телефонен номер да не отговарят на обаждането, а ако го направят и чуят познатите истории за пострадал роднина или полицейски служител, който търси съдействие за разкриване на измамници, просто да прекъснат обаждането и да подадат сигнал в полицията.

c